Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globe do 4.500 kuna

MUP pojasnio kada zapravo prijeti kazna zbog isteka osobne iskaznice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u kojem će slučaju protiv građana biti podnesena prekršajna prijava zbog isteka valjanosti osobne iskaznice.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćenjem je reagiralo na brojne upite građana povodom informacija o podnošenju prekršajnih prijava protiv osoba kojima je istekla valjanost osobne iskaznice. Propisana kazna za takav prekršaj može se kretati od 3.000 do 4.500 kuna.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura"

>> Provjerite do kad vam vrijede osobne, evo zašto!

'Izmijenjenom odredbom članka 5. stavka 1. Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj: 68/13), koji stupio na snagu 8. lipnja 2013. godine, propisano je da se osoba ne smije služiti osobnom iskaznicom ako:
- su se promijenili osobni podaci o njezinom osobnom imenu, osobnom identifikacijskom broju, spolu, datumu rođenja ili ako je promijenila prebivalište u Republici Hrvatskoj,
- slika na osobnoj iskaznici više ne odgovara izgledu osobe,
- joj je istekao rok važenja,
- je oštećena ili iz bilo kojeg drugog razloga ne služi svrsi', navodi MUP.

'Člankom 24. stavkom 1. točkom 1. Zakona o osobnoj iskaznici propisano je da će se novčanom kaznom od 3.000,00 do 4.500,00 kuna kazniti za prekršaj osoba koja se služi osobnom iskaznicom kojom se ne smije služiti (članak 5. stavak 1.). Među razlozima zbog kojih se osoba ne smije služiti osobnom iskaznicom je i istek roka njenog važenja. Dakle, služenje osobnom iskaznicom kojoj je istekao rok važenja je prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 4.500,00 kuna', dodaje se u priopćenju.

'Stavkom 2. članka 5. Zakona o osobnoj iskaznici propisano je da je osoba dužna podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice u roku od 15 dana od dana nastupanja okolnosti iz stavka 1. ovog članka. To znači da je u slučaju isteka važenja osoba dužna u roku od 15 dana od dana isteka važenja osobne iskaznice podnijeti zahtjev za izdavanje nove', stoji još u MUP-ovoj objavi.

Postupak se neće pokretati protiv osobe kada podnosi zahtjev za izdavanje nove iskaznice

Ministarstvo napominje da se prekršajni postupak pokreće protiv osobe kada se utvrdi da se služi osobnom iskaznicom iako joj je istekao rok važenja. 'Ali, prekršajni postupak neće se pokretati protiv osobe kada podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira što je rok važenja prethodne protekao više od 15 dana', navodi Ministarstvo.

U priopćenju se pojašnjava da je svrha pokretanja prekršajnih postupaka da se osobe ne služe nevažećom osobnom iskaznicom u pravnom prometu s obzirom da je osobna iskaznica osnovna identifikacijska isprava koju moraju imati svi hrvatski državljani stariji od 16 godina koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a kojom se identificiraju u svim poslovima pred tijelima javne vlasti kao i pred drugim ustanovama te pravnim i fizičkim osobama.

'Građani su dužni voditi brigu o rokovima važenja svojih osobnih iskaznica jer zbog zaštite osobnih podataka nije moguće javno objavljivati podatke o osobama kojima je istekao rok važenja osobnih iskaznica (primjerice putem web stranica). Ostale isprave, putovnica, nisu obvezni dokumenti i nisu propisane sankcije zbog neishođenja nove nakon isteka roka važenja', zaključuje Ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene