Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna reforma

Evo tko bi do kraja godine mogao imati veće plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je istaknuo da se želi tzv. srednji sloj izuzeti od visoke porezne presije, a da 'razumni porezni pritisak počne tamo gdje je visok srednji sloj i bogatstvo'.

Premijer Zoran Milanović odbacio je nagađanja da Vlada razmišlja o smanjenju plaća u javnom sektoru, a na najave povećanja neoporezivog dijela dohotka kazao je kako je pitanje poreza 'vječno političko pitanje'.

Pročitajte i ovo Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene" Ulica s različitim stopama poreza - 4 Bizarnosti porezne reforme Kolika će vam biti plaća moglo bi ovisiti u kojem dijelu ulice živite: "Bilo bi smiješno da nije žalosno"

'To je pitanje koliko i kome uzeti, koliko tko doprinosi i koliko je pravedeno da tko doprinosi', istaknuo je premijer i podsjetio da su se na pitanju poreza pokretale revolucije, od američke do francuske.

'Činjenica je da imamo najveću poreznu stopu od 40 posto koju počinjemo primjenjivati vrlo nisko, na ljude koji su malo solidniji srednji sloj. Tko ima 1.200 eura neto, odmah plaća poreznu stopu od 40 posto. Takvu poreznu stopu od bivših socijalističkih država nitko nema. Mi ćemo je zadržati, ali će se primjenjivati na veća primanja, na primjer iznad 14 tisuća kuna, no, točni izračuni na koja primanja još nisu gotovi', kazao je premijer.

Doznajte za koliko bi vam se mogla povećati plaća

Istaknuo je, da se želi tzv. srednji sloj izuzeti od visoke porezne presije, a da 'razumni porezni pritisak počne tamo gdje je visok srednji sloj i bogatstvo'. Milanović smatra da Hrvatska ima nerazrađen porezni sustav, zbog čega se želi srednjem sloju omogućiti da im u plaći ostane više novca, 'koji će oni trošiti i od čega će i država imati koristi'.

Dodao je kako i dalje ostaje otvoreno pitanje 'onih koji imaju puno, koji su bogati i trebali bi doprinositi više', ocijenivši da bogati u pravilu ne žive od plaće, nego od kapitalne dobiti ili kamata, na što se u Hrvatskoj još uvijek ne plaća porez, te naglasio da se takve ne želi motivirati da odu iz Hrvatske ili se prestanu baviti poslom.

Strani investitori dobit će državljanstvo?

Na pitanje hoće li se omogućiti prodaja hrvatskih putovnica stranim investitorima i je li to mamac za sumnjivi kapital, Milanović je rekao da sumnja u kapital postoji svugdje, da je primjerice londonski City krcat ljudima koji su zaradili milijarde u Rusiji i u sličnim državama te su bez problema dobivali britansko državljanstvo i nitko ih nije pitao odakle im taj novac.

'Onaj tko želi doći, tko želi investirati, tko želi doprinijeti bogatstvu i prosperitetu sredine u koju dolazi država pod određenim uvjetima daje i državljanstvo, no, to još nije definitivna odluka i o tome se razgovara', rekao je Milanović, dodavši da ga o tom pitanju zanima i mišljenje javnosti.

'Za mene postoji kapital koji je kriminalnog porijekla, koji je rezultat kaznenog djela i u tom slučaju, u onoj mjeri na koje nas to tjera međunarodna pravna suradnja, mi tu moramo biti strogi i to ne dopustiti', naglasio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene