Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna reforma

Doznajte za koliko bi vam se mogla povećati plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od kada je iz Vlade stigla najava kako se među jesenskim mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu radi i na poreznoj reformi, svakog zaposlenog zanima samo jedna stvar: koliko će mu porasti plaća.

Tim više što je plan Vlade da porezna reforma krene što prije kako bi ljudi to osjetili već na plaćama u studenom. Premda iz Banskih dvora još službeno ne izlaze s izračunima, Mislav Bago pretočio je njihove najave na papir i izradio prvu moguću računicu.
 

Pročitajte i ovo Novac UDRUGA GLAS PODUZETNIKA Plaće bi mogle kasniti: "Vlada se igra računovođe! Bit će praktički nemoguće točno obračunati plaću" Porezna reforma i plaće; ilustracija - 1 komplicirana pravila Plaće bi u novoj godini mogle kasniti: "Oni neka objasne zašto je to tako"

Govorimo o milijun i pol radnika koji svaki mjesec prime plaću te omjeru onoga što poslodavac da radniku na račun i onoga što da državi.

Primjerice, na prosječnoj plaći koja u ovom trenutku iznosi 5679 kuna, poslodavac istodobno državi plati 3699 kuna. I gdje je tu igra s ovim neoporezivim dijelom? Vrlo je jednostavno. Država se odriče svog dijela u korist radnika, poslodavac će plaćati, ali sad više radniku, a manje državi.

A zamislite još kad ne bismo morali plaćati prireze, a gotovo milijun radnika plaća prireze diljem zemlje, kakva bi to tek bila razlika i koliko bismo više dobili na plaći, odnosno koliko bi se rasteretila ta cijena rada.

Najvažniji u cijeloj ovoj priči su platni razredi. u ovom trenutku je neoporezivi iznos plaće 2200 kuna, a prema posljednjim informacijama to bi se trebalo pomaknuti na 2600 kuna.

Sada, oni koji imaju plaću veću od 8800 kuna plaćaju 40 posto poreza državi. To bi se pomaknulo na, otprilike, 13.500 kuna.

Manja opterećenja na plaće?

Sve to znači da bi ovaj, kako Vlada kaže, srednji sloj profitirao, a zapravo bi profitirali svi.

Ovo su vrlo konzervativne procjene koje smo mogli napraviti iz ovih šturih informacija kojima u ovom trenutku raspolažemo. Ipak je to računovodstvo, ima tu puno parametara koji su izuzetno važni kada se nekome određuje plaća.

Ovom poreznom reformom bi oko 1.000.000-1.200.000 radnika dobilo veću plaću, minimalno od 50-60 kuna pa do nekoliko stotina kuna.

Plaće u rasponu od 2800-4100 kuna, prema ovim procjenama, mogle bi se povećati za 56 kuna. Plaća od 5500 kuna za 180 kn, plaće od 9000 kuna mogle bi biti veće za 266 kn, oni s plaćama 10.000 kuna dobit će oko 300 kuna više, a oni s 13.500 kuna još 500 kuna.

Prave procjene pak ima tek ministar Lalovac i tek kad ih on objavi znat ćemo točno na čemu smo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene