Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Tihomir Orešković potvrdio je u petak kako je Vlada sa socijalnim partnerima razmatrala plan reformi koje uskoro namjerava predočiti Europskoj komisiji, kazavši da mu ne smeta što je taj dokument procurio u javnost, a tenzije između dvojice potptredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i Bože Petrova nazvao je "dječjim boljkama".


"Prošli tjedan smo otvoreno i transparentno pozvali naše partnere. Tu su bili sindikati, otvoreno smo stavili na stol, imali smo raspravu u kom smjeru idemo i koje su te reforme. Vidite i sami da je to već procurilo, ali to je dobro. Mi smo takva vlada koja se neće zatvoriti i čekati da bude sve gotovo i mi smo otvoreni za nekakvu raspravu", kazao je premijer Tihomir Orešković novinarima nakon otvorenja konferencije o reformi javne uprave u zagrebačkom Sheratonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Tko izlazi iz starog i ulazi u novi mogući sastav Vlade? Slika nije dostupna KAKAV RASPLET NAS OČEKUJE Svaki dan po nekoliko obrata, što je slijedeće?

Naglasio je kako osobno dolazi iz poslovnog svijeta te da rasprave i tenzije smatra zdravima. Reformu javne uprave smatra temeljnom reformom, a današnju konferenciju nazvao je tek početkom u smjeru postizanja učinkovite javne uprave.

"Ovo je tek početak. Bitno je da smo krenuli, koliko god se vrtile teme oko nekih odnosa, to su 'growing pains'. Svi znamo da kad se formira neki novi tim imamo različita mišljenja i da se na kraju neke stvari trebaju prilagoditi", rekao je premijer.

Na pitanje smetaju li mu u radu tenzije između dvojice potpredsjednika, ponovio je kako su razlike u mišljenjima uobičajene u poslovnom svijetu. "Hrvatski narod, možda se nije navikao na takav način, možda se čini nekada da ima tenzija, ali ja mislim da su to zdrave tenzije", kazao je.

Uz Oreškovića je na otvorenju konferencije bio i Petrov, a novinari su uočili izostanak Karamarka, no Orešković uvjerava kako u tome nema ničeg neobičnog. "Idemo svi danas u Jasenovac i bit ćemo svi zajedno tamo. Gospodin je sigurno na putu. Ovo je bitna tema, reforma, mislim da imamo podršku i šaljemo jasnu poruku da je ovo ključna reforma za ovu državu", rekao je Orešković.

Na pitanje je li se Karamrko dovoljno ogradio od bivšeg člana Uprave INA-e Josipa Petrovića, što je od njega tražio Most, premijer je uzvratio kako ne želi komentirati odnose između dvojice potpredsjednika. "Glavna poruka za građane je da mi radimo i ukoliko su tu možda neki sukobi, jer postoje drugačija mišljenja, to je dio politike, ali i svakog biznisa i sustava", poručio je.

Naglasio je da su financije i dalje ključne, pozdravivši podatke o smanjenom deficitu državnog proračuna u prošloj godini, a uvjeren je da će njegova vlada uspjeti zaustaviti rast javnog duga i pobuditi optimizam među građanima. (Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr