Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Peglanje' odnosa

Petrov obrazložio na koga je mislio oko izdaje nacionalnih interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjavio je u petak kako su mu "normalne i prirodne" tenzije u Vladi, koje, uvjeren je, mogu rezultirati konstruktivnijom provedbom nekih planova.

Petrov je to rekao nakon otvaranja konferencije o reformi javne uprave koja se pod visokim pokroviteljstvom Vlade održava u zagrebačkom Sheratonu, a na koju je došao zajedno s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Osvrnuo se i na poljoprivrednike Božo Petrov o Mostovu programu: "Treba nam obiteljski turizam, dosta je apartmanizacije" Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine"

Na novinarsko pitanje razgovara li s prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, s kojim je Most proteklih dana izmijenio oštre riječi, Petrov je odgovorio: "Naravno da razgovaramo".

"Meni su prirodne i normalne određene razine tenzija iz razloga što samo na takav način možete konstruktivno neke stvari odrediti i provesti. U tom dijelu ne vidim ništa sporno", kazao je.

Kad je riječ o Karamarkovom pojašnjenju da mu prijateljski odnosi s bivšim članom uprave INA-e, a sadašnjim konzultantom MOL-a, Josipom Petrovićem ne određuju poslovne i političke odluke, Petrov je istaknuo kako mu je osobno "važno samo da se napravi distinkcija prijateljskog odnosa i poslovnog dijela" te naglasio kako članovi Vlade imaju vrlo veliku odgovornost.

Na primjedbu novinara da relativizira sukob koji se ne može nazvati uobičajenim uzvatio je kako ne dijeli to mišljenje.

"Moraju postojati određene tenzije, jer ako imamo različita mišljenja, onda je normalno da ćemo na različit način pristupati određenim stvarima. Isto tako i ta različita mišljenja mogu dovesti do konstruktivnih i boljih prijedloga. Zašto ne i na takav način i dopustiti određene tenzije, ako će ishod biti bolji", upitao je.

Izdaju nacionalnih interesa spočitao "određenim grupacijama", ne Karamarku

Novinari su inzistirali da je partneru u Vladi spočitavao ugrozu nacionalnih interesa, na što je Petrov uzvratio kako se to nije odnosilo konkretno na Karamarka, nego na "određene grupacije".

"Postoje određene grupacije iza političkog sustava koje pokušavaju ostvariti utjecaj. To je ono što sam istaknuo i ono što Most nikada neće dopustiti. Pri tome ostajemo, a ja vjerujem i svi ostali članovi Vlade imaju jednaku želju i težnju zaštititi nacionalne interese. Dok se ne uvjerim u suprotno, zastupat ću takvo stajalište", poručio je.

Uvjeren je kako zategnuti odnosi u Vladi neće naštetiti provođenju planiranih reformi te kako će aktualna vlada već u prvoj godini mandata imati bolje rezultate od prethodne.

Nagađanja da je svojim izjavama kompromitirao arbitražni postupak oko INA-e Petrov odlučno opovrgava.

"Mislim da su samo naklapanja to da sam na bilo kakav način ugrozio interese RH. Smatram da sam zaštitio njezine interese, s obzirom na sve ono što se možda pokušavalo napraviti u pozadini. To što su pušteni dokumenti, nisu pušteni s hrvatske strane, a ja se nadam da će arbitraža ići u onom smjeru u kojem sam brifiran, za što stvarno postoji optimizam za hrvatsku stranu", rekao je.

O kojim se grupacijama radi nije želio pojasniti, a tvrdi da je to već rekao "vrlo jasno i otvoreno". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene