Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan hrvatskih vatrogasaca

Plenković o cjepivu: "Na prekretnici smo, svakog tjedna imat ćemo najmanje 200.000 doza." O incidentu u Borovu: "To je skandalozno i nedopustivo"

Premijer Andrej Plenković danas je prisustvovao svečanoj primopredaji 75 kombija te 15 interventnih vatrogasnih vozila u prostorima Državne vatrogasne škole. Pritom je odgovarao i na pitanja o kampanji za cijepljenje, izboru predsjednika Vrhovnog suda, odnosu s predsjednikom Milanovićem te nedavnom incidentu u Borovu.

Prije primopredaje vatrogasnih vozila premijer je sudjelovao i na videokonferenciji sa svim županima i voditeljima županijskih zavoda za javno zdravstvo o distribuciji cjepiva te je izvijestio o zaključcima. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Poručio je kako svjedočimo prekretnici u pogledu količine dostavljenog cjepiva.

"Na tjednoj razini imat ćemo najmanje 200 tisuća doza cjepiva, a uskoro će biti i više od 300 tisuća", rekao je te dodao da ćemo na raspolaganju do kraja lipnja imati više od 2 milijuna doza.

Naglasio je kako će se procjepljivati svi turistički djelatnici kako bi se time postigla mnogo veća zaštita. 

"Ako dođemo ukupno do 2,2 cijepljenih građana, to će biti jako dobro. Vjerujem da će se većina građana cijepiti", rekao je premijer i dodao kako će se u kampanju pozvati i poznate osobe. 

Incident u Borovu: "To je skandalozno"

Osvrnuo se i na oporbenu inicijativu za smjenu ministra Beroša i kazao kako oporba nije bila naročito originalna, već prepisuje iz medija i prethodnih inicijativa. Rekao je i da još nisu razgovarali kada bi se trebala održati rasprava u Saboru.

Nije želio komentirati izbor novog predsjednika Vrhovnog suda. "Pričekajmo proceduru", rekao je.

Na pitanje je li vrijeme da se sastane s predsjednikom rekao je da se prvo trebaju steći preduvjeti. 

Ponovio je kako je Vlada jasno osudila incident u Borovu.

"To je skandalozno i nedopustivo. Počinitelji su privedeni i policija je postupila sukladno zakonu. Ni vojska, ni policija, ni vatrogasci nisu moji, kako se to inputiralo. Jedino ako je bilo drugačije kad je Milanović bio premijer", rekao je. 

Nova vozila vrijedna 55 milijuna kuna

Uz premijera na svečanosti povodom Dana hrvatskih vatrogasaca sudjelovali su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Premijer je u prigodnom obraćanju rekao kako ukupna vrijednost vozila i kombija iznosi 55,4 milijuna kuna te je svim vatrogascima čestitao njihov dan.

Dodjeli je nazočio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je kazao kako će nova vozila dati još veću operativnu spremnost hrvatskom vatrogastvu. Kazao je kako će kombiji i vatrogasna vozila biti raspodijeljeni diljem Hrvatske.

Ante Sanader, šef Hrvatske vatrogasne zajednice, kazao je kako se s novim sustavom i zakonom slučaj poput tragedije na Kornatima ne može ponoviti.

Kombiji su nabavljeni temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019., zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice. To je prva podjela vozila temeljem navedenog Ugovora. Planirana je nabava još 58 pick-up vozila koja će biti isporučena do kraja lipnja 2021.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene