Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon izvješća EMA-e

Plenković: "HZJZ smatra da se može nastaviti cijepiti s AstraZenecom", HALMED: "Treba paziti na simptome nakon cijepljenja"

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković u Glini Galerija 1/1 >>
Premijer Plenković komentirao je najnovije zaključke EMA-e o AstraZeneci.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da Hrvatska nastavlja cijepljenje AstraZenecom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

"Uži kabinet Vlade imao je sastanak s HZJZ-o i HALMED-om. Postojao je jedan broj slučajeva nuspojava, no kao što smo i očekivali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika i HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenjem AstraZenecom", rekao je premijer.

Kaže kako cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti i da je normalno da kada dođe do brzog razvitka cjepiva, da dolazi i do nuspojava.

Ne misli da cijena AstraZenece ima veze s kvalitetom cjepiva. Inače, cijena AstraZenece ne premašuje 2 eura, dok su Pfizer i Moderna 16 ili 17 eura. "Cijene su određivane i dogovarane s EK koja je pregovarala s kompanijama", napomenuo je. 

"Vidjet ćemo što će zemlje EU reći na izvješće EMA-e. Ali svaka odluka i preporuka o korištenju AstraZenece utječe na stavove i drugih zemlja gdje nije bilo preporuka o nekorištenju AstraZeneece, prema tome, ovo je na neki način zadaća i kompanije da se izbori za kredibilitet cjepiva", napomenuo je. 

O ruskom cjepivu Sputnjiku V, kojeg je naručila Bavarska, kaže da će nastaviti tražiti mogućnost da se nabave dodatna cjepiva od različitih kompanija, "a što se tiče Sputnjika, spremni smo naručiti i to cjepivo. Uvijek je dobro imati potvrde nadležnih tijela o kvaliteti cjepiva", napomenuo je premijer.

Osvrnuo se i na današnji aktualac i tvrdnje da ne odgovara na pitanja. "Ja apsolutno odgovaram na sve. Praksa je već pet godina, da 70 posto oporbenih pitanja ide meni. Mogu preslušati sve što žele i čuti odgovore. Oporba iskorištava aktualni sat da bi priskrbila neki poene, no do sada to nisu uspjeli. Danas su dobili kritike da su bili dosadni i plahi", ocijenio je premijer. 

HALMED: "Treba paziti na simptome"

Hrvatska regulatorna agencija kaže da iako su nuspojave rijetke, treba paziti na moguće simptome nakon cijepljenja.

"Kratkoća daha, bol u prsima, oticanje nogu, dugotrajna bol u trbuhu, potom teške i dugotrajne glavobolje, zamućeni vid ili modrice na koži koje su udaljene na koži od mjesta na kojem je primjenjeno cjepivo", kaže Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.
 

Zaključak EMA-e

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti, no naglasila da je to cjepivo i dalje vrijedno u borbi protiv puno opasnijih zdravstvenih posljedica covida-19.

"Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama", rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a.

"Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina", dodala je.

PRAC je nakon analize zaključio da se "vrlo rijetki slučajevi" zgrušavanja krvi trebaju navesti kao nuspojava cjepiva, a EMA će nastaviti istraživati te pojave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene