Andrej Plenković, predsjednik Vlade, sastao se s predstavnicima Agrokorovih dobavljača, a nakon sastanka je rekao da Vlada radi na smirivanju ozračja, dok je Josip Budimir, član Uprave Francka, rekao da dobavljačima ne odgovara dinamika probedbe standstill aranžmana.


 

Vezani članci Optužno vijeće o aferi Agrokor - 3 Optužno vijeće provjerava navode o nezakonitom vještačenju oko Agrokora, Todorić se obrušio na Plenkovića Agrokoru je sjedište nekad bilo u Ciboninu tornju (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu

 

"Vlada Republike Hrvatske intenzivno radi na prije svega smirivanju ukupnog političkog ozračja i ozračja u javnosti glede situacije u našoj najvećoj kompaniji. Vodimo dijalog i s kompanijom i s dobavljačima i s predstavnicima kreditora, dakle banaka", kazao je Andrej Plenković na početku konferencije za novinare nakon sastanka premijera s predstavnicima 20-taj najvećih Agrokorovih dobavljača.

Podsjetio je da je Vlada pripremila nacrt zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH (tzv. lex Agrokor), o kojem se Sabor raspravljati u srijedu.

"U ovome trenutku Vlada Republike Hrvatske želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora svih zainteresiranih aktera, dakle od same kompanije pa do predstavnika vjerovnika, koji uključuju i kreditore, banke i dobavljače, i domaće i inozemne, s obzirom da je Agrokor kompanija koja ima rasprostranjenu poslovnu djelatnost u niz zemalja našega okruženja. Takav dogovor, koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost svježeg likvidnosti i novca, koji bi omogućio redovito poslovanje i izvršavanje barem dijela akumuliranih obveza prema dobavljačima, sigurno da bi bio najbolji potez kojeg akteri na funkcionirajućem tržišnom gospodarstvu i slobodnom tržištu kakvo ima Hrvatska mogu postići i mi bismo ga vrlo rado podržali", rekao je premijer nakon sastanka s dobavljačima koji su oni sami inicirali.

Pritom je apelirao da se "prigodom pronalaženja takvog rješenja na odgovarajući način uzmu u obzir svi akteri, i to na pravičan način, od najvećih do najmanjih dobavljača".

Sastanak inicirali dobavljači

Josip Budimir, član uprave Francka, pojasnio je kako su dobavljači inicirali sastanak kako bi Vladu informirali o rezultatima pregovora koje su vodili s bankama s kojima su "dostigli određenu razinu suglasnosti, ostalo je još nekoliko pitanja za raspraviti tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana", ali i da su "ukazali na žurnost postizanja održivog rješenja".

"U tom kontekstu smo dali podršku inicijativi Vlade da se usvoji zakon", istaknuo je Budimir. Po njegovim riječima, time bi se osigurao institucionalni okvir da se riješi problem blokade računa koncerna, ali i osigurala sva buduća potraživanja za isporučenu robu i plasirane proizvode potrebne za revitalizaciju gospodarskih aktivnosti, ne samo trgovačkih kuća u koncernu, nego i njihovih proizvođača, koji su, kako je rekao, također u nezahvalnoj situaciji.

"Obzirom da nam je vrijeme ključni faktor, a proces zaključena standstill aranžaman ima svoju proceduru i troši vrijeme preko granice koju mi smatramo da je prihvatljiva (...) tražili smo da sve tri strane u procesu – i banke kao vjerovnici sa svojim kreditnim aranžmanima, i dobavljači za isporučenu robu i država koja je i u dvostrukoj ulozi kao vjerovnik za porezne obveze, ali i kao regulator, zajednički djelujemo u cilju rješenja. Svi imamo identičan interes, nemamo svi iste pozicije, a u mjeri u kojoj se naši interesi ne poklapaju imamo obavezu uskladiti ih kako bi ovaj ultimativni cilj bio što je moguće prije ostvaren", naglasio je.

Istaknuo je i da dobavljači smatraju da je "standstill aranžman dobro rješenje, ali nismo sigurni da s obzirom na vrijeme koje je na dispoziciji da je moguće s njim dovoljno promptno to rješenje aplicirati", ponovivši kako je on u svakom slučaju poželjan, da su dobavljači u načelu spremni priključiti mu se, ali i da misle da bi zakon bio "dobrodošla legislativna podrška" tom rješenju.

Na pitanje novinara tko će onda imenovati izvanrednu upravu, s obzirom da se spekulira da su banke već odabrale svog 'povjerenika', predsjednik Vlade je kazao da trenutna situacija ima dva scenarija rješenja.

Dva scenarija

Postoji scenarij A, a to je normalni dogovor svih strana, poslovnih partnera, dakle vlasnika, banaka i dobavljača i u tom scenariju Vlada će to podržati. Ako, pak, do takvog dogovora ne dođe, u scenariju B, postoji nacrt zakona, odnosno pravne pretpostavke u kojima vodstvo u rješavanju te situacije preuzima država "ali uz važan doprinos svih zainteresiranih u nalaženju dugoročno održivog rješenja", rekao je premijer.

Dodao je i da su u Vladi informacije "o dolasku svjetski priznatih stručnih konzultanata koji se bave restrukturiranjem velikih kompanija u poteškoćama primili iz javnosti", ali da će "ovih dana biti u kontaktu i s kompanijom i vidjeti kako će se taj proces razviti".

Večernji list objavio je u ponedjeljak da će na mjesto čelnika za restrukturiranje u Agrokoru doći Antonio Alvarez III, izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez&Marsal, koju je ruski Sberbank prije nekog vremena angažirao za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru.

Budimir je, pak, ustvrdio da su dobavljači tu informaciju primili na znanje, ali nisu po tom pitanju bili konzultirani. Na novinarski upit odgovorio je i da su do sada bili u kontaktu samo s bankarima i državom, odnosno da ne zna da li je Agrokor spreman aktivirati zakon.

O Agorkoru, najavio je premijer, riječi će biti, uz ostalo, i tijekom nejgovog posjeta gospodarskom sajmu u Mostaru na kojem će sudjelvoati brojni čelnici susjednih zemalja, a među njima i novoizabrani predsjednik i aktualni premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Sigurno ćemo se večeras vidjeti, razgovarat ćemo o brojnim temama, dapače i o Agrokoru, s obzirom na važnost ne samo poslovanja Agorkora nego brojnih hrvatskih kompanija u susjednim zemljama", rekao je premijer.

Agrokor je krajem rujna 2016. bio dužan dobavljačima 16 milijardi kuna, od čega polovinu tog iznosa hrvatskim dobavljačima.

Potpisan standstill ugovor

U nedjelju navečer potpisan je standstill ugovor između banaka članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika (Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d.) i Agrokora, a službeno je stupio na snagu potpisom svih uključenih strana, izvijestili su iz Erste banke.

Iz Erste banke podsjećaju da je cilj standstill ugovora olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti i podmirivanja dospjelih obveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za njegovo održivo restrukturiranje.

Neslužbeno se doznaje da su se u nedjelju s velikim kreditorima Agrokora sastali i predstavnici manjih financijskih institucija - manjih banaka, faktoring društava i dr. Na tom sastanku, rečeno je, atmosfera je bila pozitivna te se očekuje da bi se i oni uskoro trebali pridružiti standstill aranžmanu, moguće već tijekom dana.

 

Vrdoljak: Pozivao sam Plenkovića da se uključi, međutim čovjek putuje po briselima i maltama

Situaciju oko Agrokora komentirao je i Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, najavivši da će vjerojatno "uputiti neke amandmane po pitanju 'lex Agrokora'", te je kritizirao sporu reakciju Vlade i samog premijera Plenkovića.

"Žao mi je da smo izgubili tri tjedna. Prije tri tjedna sam pozivao Vladu i premijera Plenkovića da se uključi u problem koji je vrlo velik za hrvatsko gospodarstvo, međutim čovjek putuje po briselima i maltama i nema vremena da brine o 150 tisuća obitelji", rekao je Vrdoljak, dodajući da se premijer gubio vrijeme na parcijalne sastanke s dijelom dobavljača, bankara i Upravom Agrokora.

"Ako si preuzeo odgovornost za ovu zemlju onda moraš donositi odluke i isporučiti rezultat. Sve ovo između, degutantni populizmi, zabavljaju ljude trenutno", rekao je Vrdoljak koji ne vjeruje da će Vladin zakonski prijedlog riješiti sve probleme jer će i nakon njega biti potrebna dodatna sredstva za stabilizaciju tvrtke tijekom programa restrukturiranja. 

"Siguran sam da dobavljači žele lex Agrokor, možda vide nadu u tome, ali vjerojatno će tražiti izmjene u prijedlogu zakona jer se nadaju da ih se neće financijski opteretiti za neke druge njihove obveze koje postoje u sustavu", rekao je Vrdoljak. (Hina/S.Ve.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju