Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči rasprave suda

Plenković: "Nema nadležnosti Suda EU-a u slovensko-hrvatskom sporu"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Foto: AFP) Premijer Andrej Plenković (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvatska ostaje pri stajalištu da u bilateralnom sporu između Hrvatske i i Slovenije nema nadležnosti Suda EU-a, izjavio je u srijedu u San Sebastianu hrvatski premijer Andrej Plenkoković, komentirajući najavu da će taj Sud održati raspravu o tužbi Slovenije 8. srpnja.

"Naša je pozicija od početka jasna, mi ne vidimo gdje je tu nadležnost Suda EU-a u ovom sporu", izjavio je Plenković novinarima u San Sebastianu, gdje sudjeluje na skupu Europske pučke stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Sud Europske unije u Luksemburgu raspisao je za 8. srpnja raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže. Rasprava će se održati pred Velikim vijećem suda, nakon što je tužbu protiv Hrvatske podnijela prošle godine prijašnja slovenska vlada tadašnjeg premijera Mire Cerara.

U njoj se zahtijeva da sud konstatira kako Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o graničnom prijeporu krši 2. i 4. članak uredbe EU-a o ribolovnoj politici, šengenska pravila o kretanju osoba preko granice, te direktivu o uspostavi okvira za prostorno planiranje na moru.

Plenković je ponovio da su Hrvatska i Slovenije dvije prijateljske zemlje koje nikada u povijesti nisu imale nikakvih problema te da preostala otvorena pitanja proistječu iz raspada bivše Jugoslavije, koja se mogu riješiti dogovorom. (Hina)

Aktualno "Klinci idu u Karlovac starim busom, a roditelji 'caltaju' kao da idu letjelicom": Ravnatelji se brane da je skupo gorivo Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages +0 Škola, Ilustracija (Foto: GettyImages) Hrvatska "Klinci idu u Karlovac starim busom, a roditelji 'caltaju' kao da idu letjelicom": Ravnatelji se brane da je skupo gorivo 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene