Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE LAKO

Mislav Bago analizira: Premijer Andrej Plenković otkrio prioritete za 2018., ali ovo će mu pomrsiti račune

Mislav Bago na prijemu diplomatskog zbora (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Mislav Bago na prijemu diplomatskog zbora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mislav Bago na prijemu diplomatskog zbora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Dinamičnom, izazovnom su 2017. godinu ocijenili premijer Andrej Plenković i šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić. U sljedećim godinama hrvatski plan je, poručuje premijer, pripremiti zemlju za uvođenje eura, uvesti Hrvatsku u Schengen te osigurati članstvo u OECD-u.

Da se poslužimo riječima premijera Andreja Plenkovića, možda bi 2018. mogla biti još izazovnija. U Sloveniji i Bosni i Hercegovini održavaju se parlamentarni izbori i teško je vjerovati da njihovi političari neće odnose s Hrvatskom koristiti kao izbornu temu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIJE BILO KVORUMA Sjednica slovenskog odbora za obranu ipak nije održana Slika nije dostupna ODLUKA NEMA PRAVNOG UČINKA Reakcije na odluku Arbitražnog suda: "Politički pritisak je oblik pasivne agresije na Hrvatsku"

Naravno, za hrvatsku diplomaciju će biti puno teže rješavati otvorena pitanja koja su na stolu od hrvatske neovisnosti. Parlamentarni izbori se najavljuju i u Srbiji tako da možemo očekivati vrlo sličan scenarij.

Trenutno su u fokusu Banskih dvora odnosi Hrvatske i Slovenije i svi gledaju kako će Ljubljana reagirati nakon 29. prosinca kada istječe rok od 6 mjeseci za početak primjene odluke arbitražnog suda o granicama, koju Hrvatska ne priznaje.

Razgovor je ono što Banski dvori u ovom trenutku zazivaju i premijer Plenković je upravo s tim krenuo. On ne želi zaustaviti dijalog sa svojim slovenskim kolegom Mirom Cerarom i ne želi nikakav eksces.

Upravo je to ono što Europska komisija želi i od Zagreba i od Ljubljane, no Slovenija je u ovom trenutku pred izborima i slovenski premijer je politički vrlo oslabljen. Teško se oteti dojmu da slovenski političari i na vlasti i na oporbi neće opet koristiti pitanje granica kao jednu važnu izbornu temu.

Premijer Plenković je naznačio što je hrvatski prioritet u sljedećim godinama. To je euro, ulazak u Schengen i ulazak u OECD.

A upravo na Schengenu i OECD-u Slovenija može blokirati Hrvatsku. Već su nas blokirali na pitanju OECD-u, a najavljuju vrlo slično i na pitanju Schengena ako se ne riješi pitanje granica kako to Slovenija zamišlja odlukom Arbitražnog suda. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene