Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "Nadležna tijela istražit će uzrok požara u Zaprešiću"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix
Nadležna tijela utvrdit će uzrok požara u Zaprešiću, kazao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade te istaknuo da su poduzete sve mjere kako bi se građane izvijestilo o posljedicama.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je u svojem uvodnom govoru na mirovni samit posvećen Ukrajini, a održan u Švicarskoj, kao i na neformalni samit Europskog vijeća.

Održana je i sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV). "Posebno smo pojasnili ciljeve Vlade i mislim da smo na visokom stupnju konvergencije", istaknuo je Plenković.

Pohvalio se i podacima o (ne)zaposlenosti. Naime, krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,69 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 1,8 posto više nego u svibnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na pet posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pročitajte i ovo Alkohol Golema tragedija Masovno pili alkohol, a onda je počeo horor: Umrle 34 osobe, a stotinjak ih je u bolnici

Plenković je podsjetio i na slučaj legionele na zagrebačkom Rebru, ali i na požar u Zaprešiću te je zahvalio svima koji obavljaju važne zadatke na tom polju.

"Htio bih zahvaliti brojnim vatrogascima interventnim službama. Nije bilo nikakvih žrtava, a naravno da se sve službe bave očitanjem opasnih plinova, tako da su sve mjere poduzete u vezi izvješćivanja naših građana o posljedicama toga požara. Što se tiče stvarnih uzroka, o tome će nadležna tijela i inspekcije provesti svoje aktivnosti", rekao je Plenković.

Govoreći o Rebru, naglasio je da su dobili uvjeravanja da se sva adekvatna aktivnost u tom pogledu i poduzima.

Čestitao je dobitnicima nagrade Vladimir Nazor te iskazao potporu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji: "Vjerujemo da će biti bolje u ponedjeljak nego što je bilo prve dvije utakmice i evo i izborniku Daliću i kapetanu Modriću i svima ostalima, želimo puno uspjeha i dobru igru idućega tjedna."

Plenković je najavio da će u subotu na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica kraj Siska, u organizaciji Vlade, kao izaslanik biti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman.

"Obilježavanjem toga dana prisjećamo se važnog datuma iz hrvatske povijesti kada je u šumi Brezovici osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi i odajemo počast hrvatskim antifašistima koji su ustali protiv nacizma i fašizma", poručio je Plenković.

Pročitajte i ovo Ogromna zmija snimljena u Hercegovini skriva se u drveću VIDEO Golema zmija šokirala Hercegovinu: Stručnjak otkrio o kojoj je vrsti riječ

Vlada je usvojila i u hitnu proceduru u Hrvatski sabor poslala Prijedlog zakona o provedbi Uredbe EU o tržištima kriptoimovine te izmjene Zakona o državnim službenicima.

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva o radu Stožera i drugih nadležnih institucija za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 u Hrvatskoj, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijelo 17 zastupnika.

"Prjedlog je istovjetan onomu koji Sabor 27. listopada prošle godine nije prihvatio i Vlada ostaje pri svome mišljenju", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Pročitajte i ovo Ante Šušnjar Impresivan popis Pun ko brod: Novi ministar ima čak 22 nekretnine i niti centa kredita. A nešto se i uštedjelo...

Vlada povećala osnovicu za ratne invalide

Nova zapošljavanja u državnoj službi trebala su se provoditi od 1. srpnja preko Centraliziranog sustava za zapošljavanje, no kako aplikacija nije gotova Vlada je u petak kroz izmjene Zakona o državnoj službi produžila rok, a povećala je i iznos osnovice za ratne vojne invalide.

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti od 2021. do 2026. predviđena je reforma sustava za zapošljavanje u državnoj službi, podsjetio je ministar pravosuđa, javne uprave i digitalne transformacije Damir Habijan govoreći o Zakonu o državnim službenicima, kojeg je Vlada morala izmijeniti.

Reforma u ovom segmentu znači kako će se nova zapošljavanja provoditi isključivo kroz Centralizirani sustav za zapošljavanje, što je trebalo početi od 1. srpnja, no kako nije dovršena aplikacija za Centralizirani sustav za zapošljavanje i nisu osigurani administrativni kapaciteti niti je provedena edukacija za službenike državnih tijela koji će raditi u navedenom sustavu, Vlada mijenja Zakon i produžuje rok za primjenu dosadašnjih propisa o zapošljavanju do 1. studenog 2024.

"Ovim prijedlogom Zakona predlaže se u prijelaznom razdoblju do 1. siječnja 2026. mogućnost premještaja službenika upravnog tijela jedinica lokalne i područne samouprave, odnosno iz javne službe na radno mjesto u državnoj službi za koje ispunjava sve propisane uvjete. Također, predlaže se mogućnost prijave na interni oglas nakon 1. siječnja 2026. pored državnih službenika i službenika upravnih tijela lokalnih jedinica i službenika javnih službi koji ispunjavaju kriterije za raspored na radno mjesto", dodao je ministar istaknuvši kako se na ovaj način omogućuje mobilnost službenika u javnoj upravi.

Kod privremenog premještaja predlaže se brisanje uvjeta da je radno mjesto popunjeno punim brojem izvršitelja utvrđenim pravilnikom o unutarnjem redu, s obzirom da u određenim slučajevima postoje potrebe službe za privremenim premještanjem na nepopunjeno radno mjesto, kazao je.

Pročitajte i ovo Toplinski val zahvatio Hrvatsku Budite na oprezu Danas vrhunac toplinskog vala: U dvije regije upaljeno crveno upozorenje! Temperature će ići do 40 stupnjeva, a onda stiže velika promjena

Povećava se iznos osnovice za prava iz zakona o braniteljima

Na sjednici je Vlada donijela i odluku o iznosu osnovice za određivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji za 2025. godinu.

Odnosi se na osnovicu za određivanje iznosa osobne invalidnine hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata prve skupine, a time i drugih prava koji se određuju u postotku od iznosa osobne invalidnine te osnovicu za određivanje iznosa naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, a ovom odlukom ona će iduće godine iznositi 520 eura, 20 eura više nego ove godine.

Sredstva za provedbu ove odluke bit će osigurana preraspodjelom sredstava u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu i usvojenih limita za 2025. godinu.

"I ova odluka predstavlja kontinuitet politike naše Vlade u vrednovanju uloge naših branitelja i brige za hrvatske branitelje", naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

Vlada je dala i suglasnost Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2025. godini za sklapanje ugovora za izvođenje radova izgradnje višestambene zgrade sa 20 stanova u Benkovcu, sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju, u iznosu od 2,4 milijuna eura s porezom na dodanu vrijednost te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za sklapanje ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika sa Zagrebačkom županijom za razdoblje do 30. travnja 2031. godine.

Ukupan iznos sufinanciranja na teret državnog proračuna od 2025. do 2031. iznosi 34,5 milijuna eura. "Ovom odlukom omogućit će se, između ostalog, i sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola i obavljanje županijskog prijevoza putnika", istaknuo je državni tajnik Ministarstva prometa Josip Bilaver.

Pročitajte i ovo Mjesto eksplozije kod Obrovca Kaznena prijava Šokantni detalji tragedije kod Obrovca: Otkriveno otkud djetetu mina

O provedbi uredbe o tržištima kriptoimovine

Vlada je Saboru uputila i konačan prijedlog zakona o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine, kojoj je cilj zaštita ulagatelja, uspostavljanje regulatornog okvira, kao i nadzor nad izdavanjem kriptoimovine i pružanjem takvih usluga.

Tzv. uredba MiCA za cilj ima uspostavljanje sveobuhvatnog regulatornog okvira, a kako je istaknula državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić, to predstavlja veliko poboljšanje u usporedbi sa dosadašnjom situacijom, s obzirom da su samo pojedina nacionalna zakonodavstva država članica EU-a uređivala ovo područje.

Ista je situacija bila u Republici Hrvatskoj u kojoj se na poslovanje s kriptoimovinom primjenjuje samo Zakon o obveznim odnosima i odredbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, napomenula je.

Predmetnim zakonom se osiguravaju pretpostavke za provedbu odredbi uredbe MiCA i prvi put se određuju nadležna tijela koja će biti odgovorna za provedbu i nadzor nad provedbom uredbe. U Hrvatskoj će to biti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Hrvatska narodna banka (HNB), kazala je državna tajnica.

Nacrtom prijedloga zakona dodatno su definirane i vrste izdavatelja, propisani su uvjeti za izdavanje odobrenja za rad, pravila poslovnog ponašanja pružatelja usluga, kao i sankcije za kršenje odredbi uredbe MiCA.

"Primjenom ove uredbe i zakonskog prijedloga kojeg upućujemo u daljnji postupak, u velikoj mjeri smatramo da će se pridonijeti zaštiti potrošača, ulagatelja i integriteta tržišta s obzirom na rizike povezane s kriptoimovinom, što će značajno doprinijeti ukupnoj financijskoj stabilnosti", zaključila je Rogić Lugarić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene