Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snažna potražnja

Prvi put od ulaska u europodručje: Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.

Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici Ministarstva financija.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a...

Pročitajte i ovo Zagrebačka burza uvrštenje na burzu Plenković o državnim obveznicama: "Vidjeli smo veliko povjerenja, ali i povoljnu situaciju. Odaziv građana je bio sjajan"

Pročitajte i ovo Marko Primorac, ministar financija završen upis Ministar o narodnim obveznicama i suprugama: "Muški dio mojih kolega to je pokazao"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Kvalitetni investitori diljem svijeta" Nova euroobveznica od 2 milijarde eura: "Ne pamtim tako veliki interes ulagača. Ovo je potvrda svega što se radi"

Razina interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagača u gospodarstvo i javni dug države, posebice nakon ulaska u europodručje i Schengen od 1. siječnja 2023., zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene