Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DILANJE INFORMACIJAMA

Premijer Plenković nakon smjene Filipovića: "Zgroženi smo. Lovrinčević nije moj, nego miljenik Mosta"

Aktualno Galerija Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 9 Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 9 Foto: Cropix Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 10 Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 10 Foto: Cropix Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 11 Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 11 Foto: Cropix Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 8 Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 8 Foto: Cropix +6 Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 7 Galerija 1/11 >>
Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije povodom smjene ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Je li razlog korupcija ili politička izdaja?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Tom odlukom i Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Premijer je najnoviju odluku komentirao na konferenciji za medije.

"Razlog i povod su saznanja koja smo vidjeli u medijskim napisima. Sadržaj korespondencije je takav da smo svi u Vladi ostali konsternirani i zgroženi", rekao je.

Dva su ključna razloga za smjenu ministra.

"Prvi je koji se odnosio na pitanje razgovora o medijskom oglašavanju Ministarstva i drugih državnih tijela. Ukoliko su autentične te poruke i ako se njihov sadržaj kasnije pokaže točnim, to sve upućuje na školski primjer onoga što se naziva koruptivno djelo”" rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Vojska u Estoniji vojne vježbe Ova europska zemlja priprema se za napad Rusije: "Doći će do nove invazije. Pitanje nije ako, nego kada"

Drugi dio odnosi na odavanje informacijama oporbi za napad na Vladu.

"Drugi element je onaj koji se odnosi na kontakte između bivšeg savjetnika bivšeg ministra također s jednim predstavnikom medija i kasnije te iste informacije, koje je posjedovao kao savjetnik, se plasiraju oporbenim političkim strankama. Koje te iste informacije koriste kao političke napade za rušenje Vlade", poručio je.

"Mediji sugeriraju da je on kao moj miljenik, a on je zapravo miljenik i pouzdanik Mosta. To dovodi do jasnih zaključaka mene kao premijera da nemam povjerenja u ministra koji ga je doveo na poziciju", poručio je.

"U svakom slučaju, ono što je bit, sad vidimo da je cijela ova operacija u političkom smislu, koja je trajala prije šest mjeseci, bilo korištenje informacija koje su dobivali iz samog ministarstva od ministrovih najbližih ljudi. Čista sprega tog gospodina, medija i oporbe ne bi li se djelovalo protiv Vlade. U političkom smislu smo vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta."

Pročitajte i ovo Davor Filipović Pao Plenkovićev space shuttle Bane, semafor, Damir, tvornica cjepiva pa plinska afera: Od kandidata za gradonačelnika do ministra, Filipović je nanizao dugi niz gafova i afera

Upitan koja je njegova odgovornost za ministre koje imenuje počeo je nabrajati sve svoje uspjehe od Pelješkog mosta do uvođenja Eura. Unatoč smjeni, misli da bi Filipović bio bolji gradonačelnik Zagreba od Tomislava Tomaševića.

Novinare je zanimalo je li razlog smjene zapravo činjenica da je savjetnik komunicirao s Mostom, tj. je li razlog politička izdaja s obzirom da mu je trebalo puno dulje da smjeni Franu Barbarića s čela HEP-a.

"Privatna kuća i procedura koja traje. Čekali smo da se iscrpe pravni lijekovi i djelovali. Ovdje imamo crno na bijelo korespondenciju u kojoj vrlo jasno govori o tome kako će kome i na koji način raspodijeliti javni novac", odgovorio je.

O odluci tko će biti idući ministar tek će se odlučiti, premijer je rekao da im treba vremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene