Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Digitalna pismenost

83 posto hrvatskih škola žele nastavu 21. stoljeća: "Veliki interes potvrđuje da smo na pravom putu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O programiranju na mikroračunalima ove će godine učiti 83 posto škola, što je rezultat provedenoga Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro na koji se prijavilo 83 posto svih osnovnih škola koje izvode nastavu 6. razreda, priopćilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

ProMikro je zajednički projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM i CARNet-a, navodi se u priopćenju i dodaje kako je cilj projekta uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Projekt, kako se navodi, ima potporu Hrvatske udruge poslodavaca koja osigurava sredstva za edukaciju učitelja za korištenje mikroračunala. "U projekt je uključena i Hrvatska pošta koja će besplatno distribuirati mikroračunala", ističe Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Veliki interes škola potvrđuje da smo na pravome putu", napomenula je ministrica Blaženka Divjak zahvalivši na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i njegovom suosnivaču Nenadu Bakiću.

Po ministričinim riječima, škole žele nastavu 21. stoljeća, a ova brojka pokazuje i motiviranost učitelja koji su ključni za reformske procese.

Smatra kako i učitelji žele reformu i promjene te tvrdi da projekt ProMikro pridonosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu digitalne zrelosti. "U konačnici, ovaj projekt pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne za ocjenu", istaknula je ministrica.

Osnivač IRIM-a Nenad Bakić
ustvrdio je kako golemi odaziv škola pokazuje da je odabrani cilj da svako dijete šestog razreda dobije mikroračunalo i da se nastavnici obrazuju kako bi mogli djecu podučavati, primjeren.

Smatra kako ovim Hrvatska dolazi u mali skup zemalja koje provode sličan napor, koji može dovesti do velikih i brzih rezultata.

Svim školama koje su se prijavile na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro IRIM će omogućiti edukaciju učitelja, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi.

Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se mikroračunala na trajno korištenje. (Hina)

Pročitajte i ovo Svečanost završetka programa e-Škole - 5 Pod okriljem CARNET-a Svečano obilježen završetak programa e-Škole: Jedan od najvećih projekata digitalizacije obrazovnog sustava Projekt e-Škole Pokrovitelj CARNET Digitalno zreliji: Što nam je sve donio projekt e-Škole i kako je olakšao nastavu nastavnicima i učenicima?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene