Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prekinuto zasjedanje parlamenta RS zbog međusobnog napadanja zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, na kojem se raspravljalo o nedavim govorima predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Općoj skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, prekinuto je večeras nakon cjelodnevnih iscrpljujućih diskusija u kojima su srpski zastupnici napadali, a bošnjački branili Silajdžića.

Rečeno je da će se zasjedanje nastaviti u srijedu, a da zastupnici u utorak dostave svoje prijedloge zaključaka o Silajdžićevim govorima u kojima je on kritizirao vlasti RS-a govoreći da je taj entitet nastao na genocidu te kao takav ne treba postojati.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović je u svojem izlaganju predložio da parlament RS usvoji dokument kojim bi se odbacili prijedlozi o ukidanju Republike Srpske i o prekrajanju ustavnog uređenja BiH.

Republika Srpska se ne može ukinuti bez volje srpskog naroda, ali jednako tako Republika Srpska se ne može odvojiti mod BiH i pripojiti nekoj drugoj zemlji Kuzmanović je također predložio da se tim dokumentom odbace težnje bošnjačkih predstavnika za unitarizacijom BiH te da se dokumentom zatraži povrat onih ovlasti na Republiku Srpsku koje su do sada prenešene na razinu države BiH.

U svojem istupu Kuzmanović nije spomenuo raspisivanje referenduma o eventualnom osamostaljivanju RS-a. Lokalni mediji su izvjestili kako je u prvobitnoj pisanoj varijanti svojeg govora Kuzmanović zagovarao referendum, ali je od toga odustao neposredno uoči današnjeg početka izvanrednog zasjedanja parlamenta RS-a nakon što je, prema navodima medija, stiglo od OHR-a (Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice) energično protivljenje bilo kakvog spomena referenduma.

Narodna skupština RS je ovog proljeća, nekoliko dana nakon što je proglašena neovisnost Kosova, usvojila rezoluciju u kojoj se najavljuje mogućnost organiziranja referenduma o osamostaljenju RS-a po ugledu na Kosovo.

Na zasjedanju parlamenta RS u ponedjeljak po prvi puta je netko od bošnjačkih političkih vođa javno rekao kako ne podupire ukidanje RS-a.

'Republika Srpska se ne može ukinuti bez volje srpskog naroda, ali jednako tako Republika Srpska se ne može odvojiti mod BiH i pripojiti nekoj drugoj zemlji', rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulajman Tihić, koji je u radu ovog parlamenta sudjelovao kao gost.

Na nedavnim lokalnim izborima u BiH Tihićev SDA je osvojila uvjerljivo najviše bošnjačkih glasova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene