Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prekinuto tek započeto suđenje Glavašu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Branimiru Glavašu i bivšim pripadnicima tzv. uskočke bojne, optuženima u slučajevima "garaža" i "selotejp" za zlostavljanja i ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991., prekinuto je i prije službenog početka, jer je jedan od Glavaševih odvjetnika zatražio izuzeće suca Željka Horvatovića.

Glavašev branitelj Veljko Miljević smatra da postoji sumnja u objektivnost predsjednika sudskog vijeća, jer je Horvatović kao sudac vojnog suda 1992. obustavio postupak protiv četiri pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde optuženih za ubojstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASKOL U STRANCI IZVANREDNA PRESICA VODSTVA HDSSB-a "Nemojmo se dijeliti i ulaziti u bratoubilačke ratove" Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam"

"Sudsko vijeće tada nije postupalo razborito i obustavilo je postupak protiv klasičnih ubojica", kazao je Miljević koji smatra da tome treba pokloniti pažnju i u ovom, kako je rekao, značajnom i važnom sudskom postupku.

Miljević se pozvao i na jednu odluku Ustavnog suda u kojoj se
obrazlaže način primjene tadašnjeg zakona o oprostu te smatra da sve te okolnosti izazivaju sumnju u nepristranost predsjednika vijeća.

O zahtjevu Glavaševe obrane, predsjednica zagrebačkog Županijskog suda, Mirjana Rigljan, trebala bi odlučiti do podneva, za kada je najavljen nastavak današnjeg ročišta.

Ukoliko predsjednica suda odbije zahtjev za izuzećem suđenje bi se nastavilo čitanjem optužnice i izjašnjavanjem optuženika o krivnji. 

Uz bivšeg zapovjednika obrane Osijeka i saborskog zastupnika na optuženičku klupu iz zatvora u Remetincu jutros su dovedeni Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Od početka kaznenog postupka 51-godišnji Glavaš na sve je načine pokušao dokazati da je nevin i da je protiv njega pokrenut politički proces, pa je tako, među ostalim, u više navrata štrajkao glađu.

Posljednji potez kojim je izazvao pažnju javnosti i pravosudnog sustava njegova je videoporuka koju je kao pritvorenik uputio članovima svoje stranke HDSSB.

Glavaša i ostale optužene tereti se za ratne zločine protiv civila, odnosno zlostavljanja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je 1991. na čelu bio Glavaš, te za ubojstvo deset civila na obali Drave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene