Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Prekinimo šutnju"

Aktivistice pred Saborom čitale iskustva žena iz bolnica: "Hodam po hodniku gola, bosa, uplašena i krvareći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stravična svjedočanstva, sakupljena u akciji Udruge Roditelji u akciji - Roda, čitana su u petak na Markovom trgu.

Udruga je u samo nekoliko dana sakupila stotine svjedočanstava žena o mučnim trenucima koje su provele u hrvatskim bolnicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozitivan trend U jednom hrvatskom rodilištu pravi baby boom: ''Govorimo o jednom razredu više'' Slika nije dostupna Testirano sve osoblje Koronavirus probio u riječki KBC među trudnice i rodilje: ''Bilo je nekoliko izoliranih slučajeva...''

Sakupljena svjedočanstva o iskustvima žena iz bolnica su jeziva, aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava su pročitale uz zaštitu osobnih podataka žena koja su ta iskustva napisale.

"Dali su mi lokalnu anesteziju. Nije djelovala. Vičem da stanu, da me boli. Doktorica mi odgovara: 'Šta se dereš?'".

"Kiretaža mi je rađena naživo. Bila sam potpuno budna. Ruke i noge su mi bile vezane. Ne znam jel bila gora bol zbog gubitka djeteta, bol zbog kiretaže ili bol zbog toga što su se doktori i sestre smijali i zbijali šale".

"Ginekolog koji me pogledao bio je ljut ko pas jer je krenuo iz smjene kući i nedjelja je. Seli me u drugu sobu na UZV i dere se na mene jer sam se probala obući pa hodam po hodniku gola, bosa, uplašena i krvareći".

"Boljelo me je. Doktor mi je rekao: 'Kad si se seksala nisi plakala. Sad začepi'".

"Danas konačno izgledate bolje. Jučer ste izgledali kao leš kojeg su otkopali prije sedam dana".

"Kiretaža mi je rađena naživo iako sam, zbog psihičke rastresenosti, molila da mi daju anesteziju. Plakala sam od bolova. Vezali su mi ruke i noge. Doktorica mi je rekla da sam razmažena zato što plačem".

"Tražimo hitno donošenje akcijskog plana koji će donijeti konkretne korake za unaprjeđenje zdravstvenog sustava gdje se poštuju žene i gdje one imaju pravo suodlučivanja u postupcima koji se nad njima provode u okviru medicinskih zahvata", poruka je koju su iz udruge poslali.

Pokrenuta akcija Prekinimo šutnju

Ranije je Udruga Roda - roditelji u akciji, potaknuta bolnim iskustvima žena u bolnicama pokrenula je akciju Prekinimo šutnju 2018.

"Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva - zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice - koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju.

Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost sada je na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah. Tražimo političku odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva", poručili su iz Udruge Roda.

Podsjetimo, tema obavljanja kiretaže bez anestezije u hrvatskim bolnicama zapalila je društvene mreže, a potresna svjedočanstva žena o doživljenim agonijama i dalje se nastavljaju. Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je da se u Hrvatskoj takvi zahtjevi ne rade bez anestezije, no žene koje su prošle vrlo bolna iskustva tvrde suprotno. U bolnicama su obavljene inspekcije, a rezultati nadzora nisu poznati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene