Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EK prvi put objavila:

'Pregovore možete završiti potkraj prvog polugodišta 2011.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u Bruxellesu danas prvi put objavila da Hrvatska može završiti pristupne pregovore potkraj prvog polugodišta 2011. godine te najavila datum kada će objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

'Ako sve bude išlo u redu, pregovori bi se mogli završiti potkraj prvog pologodišta sljedeće godine, za vrijeme mađarskog predsjedništva', izjavila je Alexandra Cas Granje, direktorica u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije, zadužena za kandidatske zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Josipović nakon Barrosa 'Završetak pregovora u lipnju nije nemoguć' Slika nije dostupna Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Barroso: Hrvatska će što je prije moguće biti 28. članica EU

>> 'Recesija u Hrvatskoj je zaustavljena sredinom godine'

Ona je na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji je započeo danas popodne u Bruxelesu, iznijela moguću dinamiku zatvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja. Komisija je kroz njezin istup prvi put najavila kada će izići s prvim izvješćem o ispunjavanju mjerila za najteže poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, koje će sigurno biti zadnje poglavlje koje će Hrvatska zatvoriti.

Na sljedećoj međuvladinoj konferenciju o pristupanju, koja će se održati 22. prosinca, Cas Granje je rekla da je moguće zatvoriti tri poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Izvješće o poglavlju o pravosuđu u ožujku

Za poglavlje Okoliš, Komisija je još ranije potvrdila da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje, a sada je prvi put to potvrđeno i za poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Komisija je sada ta poglavlja uputila u radna tijela Vijeća EU-a, koja trebaju dati konačno svjetlo za zatvaranje. 'Nadam se da će to biti učinjeno na vrijeme kako bi se ta poglavlja zatvorila na sljedećoj konferenciji o pristupanju', rekla je Cas Granje.

Za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, Cas Granje je najavila da će Komisija objaviti privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila 'najvjerojatnije 11. ožujka sljedeće godine'. 'Tada ćemo jasnije moći vidjeti kada će se to poglavlje moći zatvoriti', rekla je.

Treba zatvoriti još šest poglavlja

Za sljedeću godinu ostalo bi ukupno za zatvoriti još šest poglavlja, ako se na računa poglavlje Ostala pitanja, o kojem se ne vode pregovori. U poglavlju 13 - Ribarstvo, Hrvatska je ispunila mjerila za zatvaranje, ali EU još mora definirati odgovor na hrvatski zahtjev za prijelazno razdoblje i na slovenski zahtjev koji se tiče 'tradicionalnih ribarskih prava'. Cas Granje je rekla da se na tome sada radi i da bi poglavlje moglo biti spremno za zatvarnje početkom sljedeće godine.

Zatvaranje poglavlja 8 - Tržišno natjecanje ovisit će o planovima za restrukturiranje brodogradilišta. Cas Granje je potvrdila da je Komisija primila planove za tri brodogradilišta, koji se sada proučavaju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene