Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni proizvodnju ni naziv

Pregovarač s EU: Nisu nam zabranili prošek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je izvješteno da od 1. srpnja nema više prošeka jer je tako dogovoreno u pregovorima, Miroslav Božić, bivši tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i jedan od glavnih pregovarača s EU u području poljoprivrede, tvrdi da to nije tako.

Miroslav Božić kaže kako u pregovorima nije dogovorno da se u Hrvatskoj više neće proizvoditi prošek. Ispričao je kako je u jednoj vinariji čuo da ljudi kupuju prošek 'dok ga još ima', što ga je iznenadilo.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Slika nije dostupna Jakovina obećao 'poduzeti korake' Vinari u nevjerici zbog zabrane terana: Ovo je kafkijanska situacija!

Budući da je i sam pregovarao o temama s područja poljoprivrede među koje spada i proizvodnja prošeka, upoznat je sa sadržajem pregovora. Kaže da nije bilo dogovarano da se prošek neće proizvoditi ili da će se zabraniti korištenje njegova imena.

>> Što smo zaštitili, a što nismo od hrvatske autohtone hrane?

Podsjetimo, na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede objavljena je obavijest o ukidanju naziva prošek nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 'Ulaskom u EU, odnosno od 1. srpnja 2013., naziv prošek neće se više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha. Stoga, obavještavamo proizvođače koji koriste naziv prošek da uzmu u obzir navedene činjenice i prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu, budući da od 1. srpnja neće više biti moguće stavljati na tržište, kako na domaće, tako i na vanjsko, vino pod nazivom prošek', stoji u priopćenju Ministarstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene