Obilježeno je pet stoljeća od smrti Leonarda da Vincija, genija renesanse i jednog od najvećih u povijesti čovječanstva.

Galerija


Da Vincijeva ''Posljednja večera'' i ''Mona Lisa'' bez dvojbe su najutjecajnije slike iz razdoblja renesanse, ali i u umjetnosti općenito. Leonardov veličanstven intelekt doprinio je i anatomiji, matematici, mehanici, astronomiji, geologiji.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Kujundžiću se zbog nekretnina ljulja fotelja, a Plenkovića zapljusnula lojalnost HDZ-ovaca Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) HDZ-ovo iznajmljivanje Sabornice je loša odluka, ali zašto zastupnici nisu reagirali na vrijeme?

Saper vedere - znati kako vidjeti bila je vodilja Leonardovih proučavanja. Živio je u vrijeme rijetke svestranosti kao ideala i visoko postavljene ljestvice kvalitete.

A njegovu neograničenu žudnju za znanjem generirala je očito njegova duhovna snaga. I danas je duhovna snaga koliko god to trendovi raznih ''izama'' negirali - temeljno izvorište uspješnog znanstvenika.

Biti radoznao, a duhovno prazan nije formula za uspjeh, jer znanost jednostavno traži tu puninu. U Zagrebu su promovirani novi doktori znanosti njih 384. I tako u prosjeku svake godine.

Ali njihovo obrazovanje te duhovna punina onih koji je imaju - ne osjećaju se u vidljivom dahu našega društva, a upravo oni su njegovi ugaoni stupovi. Kreatori društvene klime i autentičnog sustava vrijednosti. Saper vedere.

Pregled tjedna Ivane Petrović u cijelosti možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr