Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najpoznatija slika

Znanstvenici otkrili enigmu Mona Lise? Evo što bi se moglo kriti iza osmijeha

Mona Lisa (Foto: AFP)
Mona Lisa (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Mona Lisa (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Malo je umjetničkih djela izazvalo tolike debate kao portret Mona Lise i njezin navodni osmijeh.

'Enigma Mona Lise može se riješiti jednostavnom medicinskom dijagnozom bolesti povezane s hipotireozidom', piše Mandeep R. Mehra, medicinski direktor Centra za srce i žile u Brighamu i Ženskoj bolnici , i Hilary Campbell s Kalifornijskog sveučilišta Santa Barbara u pismu uredniku objavljenom u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Međutim povijest malo toga otkriva o životu Lise Gherardini, talijanske plemkinje za koju se vjeruje da je pozirala za portret, piše Mail Online.

Glavne simptome koje su pripisali Mona Lisi su bili žućkasta koža, znakovi naotečenih ruku, ispadanje kose i proširenje vrata.Nedavna trudnoća prije nego što je portret bio naslikan, mogla je izazvati peripartum tiroiditis, kaže Mehra - ili upalu štitnjače nakon trudnoće.

Poznato je da je Gherardini rođena netom prije nego što je slika bila naručena te kako u talijanskoj prehrani tog doba nije bilo dovoljno joda, što bi moglo objasniti gušavost ili natečenu štitnjaču.

Mona Lisa (Foto: AFP) Mona Lisa (Foto: AFP) Foto: Afp

"Moguće je da je patila od subkliničkog prikazivanja peripartum tiroiditisa, s ranom manifestacijom hipertireoze, postupno napredovalim u kroničnu fazu hipotireoze", pišu znanstvenici.

Bilo da je riječ o trudnoći, oteknuću, srčanim problemima ili pak hipotireozi, jedno je sigurno - Mona Lisa će uvijek podijeliti svoj smiješak prolaznicima koji su je došli vidjeti, pritom i dalje skrivajući tajnu o njegovom porijeklu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene