Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Nakon lokalnih izbora: U Istri načet beton IDS-a, a u Zagrebu i okolici razvija se stranka koja bi mogla u perspektivi doći daleko

Najvažnijih događaja ovoga tjedna prisjetila se u Dnevniku Nove TV reporterka Ivana Petrović.

Sveti Augustin u svom kapitalnom djelu "o državi božjoj" uz sve drugo kaže kako sve što je dobro u njoj dolazi polako i u malim kapima. 420 strana Augustinovih promišljanja smatraju se temeljem filozofije politike knjigom koja je imala ključan utjecaj na razvoj zapadne civilizacije pa je danas citira i izučava suvremena apolitologija.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Pregled tjedna Ivane Petrović Pregled tjedna Ivane Petrović Uspjeh kampanje cijepljenja neće ovisiti o medijima nego o jasnoj komunikaciji struke, Stožera i Vlade

Ako ćemo se voditi Augustinovom misli koju u velikoj mjeri potvrđuje povijest, onda ne treba previše apriornog ushićenja u stilu povijesni izbori i slično - kao ni apriornog grubog kritiziranja novih lokalnih vlasti koje su donijeli ovi izbori. Oni su pokazali da je društvo živo tkivo koje šalje signale.

Zanimljivo je da je u Istri načet beton IDS-a uključujući i Pulu koja je županijsko sjedište. Beton kojim se nije bavio ni USKOK ni novinari istraživači.

Zagrebačka gradska blagajna prazna

Zagreb neću puno komentirati jer je u glavnome gradu sve bilo jasno i de facto riješeno već u prvome krugu. Primopredaja je izvršena, gradska blagajna je očekivano prazna, neki dan je bomba na Laništu obješena na kvaku od obiteljskog stana jednog od remetinečkih pritvorenika koji je očito oko narko biznisa odlučio progovoriti.

O zapaljenom automobilu ljudi koji su se požalili na Žičaru su svi začkomili - čak ni novinari više to ne čačkaju, a počinitelji - nepoznati. Stoga našem novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću želimo svi sreću, puno mudrosti i potpore svakoj dobroj odluci.

Stranka koja zapravo najviše intrigira, puno više od Možemo! - u ovom djelu Hrvatske je Fokus. U zagrebačkom prstenu osvojili su četiri od devet gradonačelničkih pozicija i jednog općinskog načelnika, u Županijskoj skupštini su sa šest mandata 'King maker' koji će postavljati određene uvjete da bi se s njima sastavila vlast.

Bude li se ta stranka toliko različita od starih liberala razvijala dinamikom Augustinovih kapi, mogla bi u perspektivi doći daleko. Sa smanjenjem poreznih i drugih opterećenja, modernim tehnologijama, ulaganjima u javnu infrastrukturu koja potiče poduzetnike, ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta - Fokus bi mogao biti kralj "Suburbanije", gradeći trend koji u odnosu na velike gradove, već dugo postoji u zapadnoj Europi.

Više događanja koja su obilježila tjedan iza nas pogledajte u videu u prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene