Splitska bolnica predstavlja surovu realnost kada su u pitanju liste čekanja.


Smanjenje listi čekanja. To je obećanje koje je često davala bivša vlast, a daje ga i sadašnja. No, surova realnost je primjerice splitska bolnica. Neke žene na pregled dojki čekaju i po 21 mjesec. Točnije, na pregled ih se naručuje u drugoj polovici 2017. godine. Pred našu kameru stala je ogorčena pacijentica koja priznaje da je prisiljena tražiti vezu kako bi došla prije na red.

Vezani članci Priprema uređaja (Foto: Dnevnik.hr) Državna revizija kreće u akciju: Je li došao kraj mučnim listama čekanja u bolnicama? Čekaonica u Slavoniji (Foto: Dnevnik.hr) Nije se lako ni naručiti: Na ovaj pregled Slavonci čekaju i do pet mjeseci, provjerili smo zbog čega

Jasmina je operirala dojku prije nekoliko godina.

'To je bio hidradenom, operirao me doktor Ilić, ostalo je nešto pa sam drugi put operirana i sada to moram sanirati svako pola godine, tri mjeseca', priča Jasmina Džinić iz Splita.

Iako bi kaže na ultrazvuk trebala svakih šest mjeseci u KBC Split, to nije tako.

'Naručena sam tek za 15 mjeseci, to je katastrofa, znači tjeraju vas da idete privatno, da plaćate', smatra Jasmina, a na pitanje kako ona rješava taj problem odgovara 'Preko veze! Preko veze se može sve'

U bolnici su joj rekli: 'Imamo tad termin. Ako ćete se zapisati zapišite, ako ne 'ajdete privatno!'

Još jedna Splićanka za ultrazvuk dojke naručena tek krajem iduće godine. Iako ima povijest bolesti, na pregled će za 21 mjesec! Ovaj nalaz vidjeli su i u udruzi Sve za nju.

'Žena koja je u praćenju i kojoj je pisana kontrola za šest mjeseci apsolutno mora dobiti termin unutar šest mjeseci apsolutno! Tu nema nikakve dvojbe', kaže Ljiljana Vukota iz Udruge sve za nju.

Upozorenje na manjak liječnika

Iz HUBOL-a i dalje upozoravaju na manjak liječnika. Liste čekanja tvrde treba posložiti na pametniji način. Za splitski slučaj kažu

'Odgovorna je prvenstveno zdravstvena administracija i manjak sluha koji smo dosad imali ukazujući na probleme. HUBOL inzistira već dvije godine otkad je osnovan na problemima i ukazivali smo što će nam se u budućnosti dogoditi. Ovo je nažalost takav jedan kazus koji se dogodio u Splitu ali sutra može biti situacija ovakva ili slična u kliničkoj bolničkoj ustanovi u Dubravi, Osijeku…', kaže Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a.

Sustav ne funkcionira - upozorava bivši pomoćnik ministra zdravlja.

'Mi smo smanjili liste čekanja za 20 posto. Jedini način da se to riješi je povećana količina rada u bolnicama. Mi smo to forsirali, bolnice su više radile, pružile milijun usluga više i rezultati su bili očiti. Sada nažalost pacijenti lutaju od nemila do nedraga traže veze, idu kod privatnika i vraćamo se na neko loše stanje', kaže Dragan Korolija Marinić, bivši pomoćnik ministra zdravlja.

Jasmina s početka naše priče ogorčena je na sustav. Priče o dolasku na ultrazvuk u roku tri dana za nju je: 'To je ništa, to je samo laž', kaže.