Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 50 tisuća pacijenata

OPET SU PORASLE LISTE ČEKANJA Doznajte gdje se najduže čeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liste čekanja u zdravstvu ponovno su porasle. I dalje se najduže čeka na magnetsku rezonancu i CT.

Dok prethodnici ministra zdravlja jedan od razloga vide u nedavnom ukidanju Programa Plus i 72 sata, ministar Nakić to demantira te poručuje kako su se liste povećale i prije njegova dolaska.

Pročitajte i ovo Liste čekanja - 1 LISTE ČEKANJA Još jedan apsurd u sustavu hrvatskog zdravstva koji dodatno otežava već ionako tešku situaciju: "Vidimo da kad pacijenti dođu osobno..." Slika nije dostupna SASTANAK S RAVNATELJIMA Skraćivanje lista čekanja: Nakon uspješnog pilot projekta u Zagrebu, Beroš želi isto u cijeloj zemlji

'Oni koji nemaju razvidni razlog za pretragu katkad čekaju i do godine dana. Ali svi oni kojima pretraga treba, pretraga se napravi ili odmah ili u razmaku mjesec ili dva', rekao je Davor Miličić sa Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Zagreb.

No, čekanja u hrvatskim bolnicama, kaže bivši doministar, itekako ima. 'U pet tjedana liste čekanja su se povećale za 50.000 pacijenata', rekao je Dragan Korolija Marinić, bivši pomoćnik u ministarstvu zdravlja.

Ministar zdravlja Dario Nakić, kaže da je lista nabujala krajem prošle godine. Zatražio je od bolnica hitan izvještaj o listama.

'Mi nemamo dovoljno dobre ažurirane liste čekanja. Nama se događa da pacijenti po godinu dana čekaju negdje da obave nekakav pregled, pa se novi nakon toga upiše iza njega. A ovaj niti ne dođe na pregled ili će ga negdje drugdje obaviti', kaže Nakić.

KBC Zagreb je izvještaj već poslao. 'Najduže se čeka na magnetsku rezonancu i to je 128 dana. Ali, onkološki bolesnici, koji imaju prioritet, to naprave u roku 10 dana', kaže Ante Ćorušić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb.

Da nisu ukinuti popodnevni pregledi, kaže bivši doministar, bilo bi manje ljudi na listama. 'Sigurno je da će biti manje pregledanih pacijenata ako se radilo subotom i nedjeljom, a sad se ne radi', rekao je Marini.

Ministarstvo zdravlja svim je bolnicama poslalo još jednu uputu. 'Da se onim pacijentima koji su ozbiljno bolesni, koji boluju od malignih bolesti, omogući da sve preglede koji su im potrebni da bi došli na kemoterapiju, obave u vremenu kad će tu kemoterapiju napraviti', kaže Nakić.

No, problem je i u pacijentima, kažu liječnici. Jer mnogi se na žalost ni ne odazovu na zakazan termin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene