Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duboko razočarani

Predstavnici vukovarskih udruga nezadovoljni presudom ICJ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda Međunarodnoga suda pravde (ICJ) kojima je odbačena tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid među stradalnicima Domovinskog rata u Vukovaru i sudionicima obrane toga grada 1991. godine, dočekana je s razočaranjem i smatraju kako je pravda i ovoga puta zaobišla Vukovar i Hrvatsku.

"Razočaran sam i to duboko jer sam očekivao kako će Srbija ipak odgovarati za ono što su njezini državljani učinili u Vukovaru i ostalim stratištima hrvatskog naroda iz Domovinskog rata. Pravda nas je i ovoga puta mimoišla", kaže predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91" Ivan Kovačić, dodajući kako nije pravnik, ali mu "neke stvari nisu jasne", poput obrazloženja da Srbija ne može biti kriva niti odgovorna za ono što se dogodilo prije 27. travnja 1992. godine, jer je tog datuma kao samostalna država postala potpisnicom Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio odlikovanja braniteljima Predsjednik i vrhovni zapovjednik Milanović uručio odlikovanja: ''Prošlo je 30 godina od Domovinskog rata, neke stvari postaju jasnije nego što su bile tada'' Slika nije dostupna POLOŽENI VIJENCI Obilježena 31. obljetnica vojno-policijske akcije "Kopački rit"

"Dobro svi mi, a i međunarodni sud znamo odakle je sve krenulo i tko je sve osmislio. Riječ je o projektu stvaranja "velike Srbije", a sada ispada da Srbija s time nema veze", kaže Kovačić koji određenu zadovoljštinu vidi u pokretanju tužbi protiv pojedinaca za ratni zločin. Ako, kako kaže, i to ne može proći, onda barem za ubojstva, što bi, po njegovim riječima, moglo biti relativno lako dokazivo na svakom sudu.

VIDEO Dvosatno obrazloženje suda zašto nije bilo genocida

Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Igor Gavrić smatra također kako je pravo na pravdu zaobišlo Vukovarce. "Nekoliko tisuća ubijenih i nestalih u ovom gradu ostalo je opet bez prava na pravdu iako svi znamo tko je za zločine odgovoran, a to može biti jedino Srbija, s čijeg teritorija je agresija i izvršena", rekao je Gavrić podsjetivši kako se na području Vukovarsko-srijemske županije još uvijek traga za 350 hrvatskih branitelja i civila nestalih u Domovinskom ratu, od kojih se većini svaki trag gubi u ratnom Vukovaru 1991. godine.

Po mišljenju predsjednika vukovarske organizacije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravka Komšića, Međunarodni sud pravde pogriješio je što je kao mjerodavan datum za dokazivanje krivnje Srbije uzeo 27. travnja 1992. godine.

"Ispada da je moguće počiniti zločin, onda je dovoljno promjeniti naziv države i nitko ti ništa ne može", kaže Komšić po čijem mišljenju je Srbija ipak trebala biti proglašena krivom jer je "sljednica bivše SFRJ odnosno Jugoslavije, čime se i sama znala hvaliti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene