Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dolphin 13'

FOTO Pogledajte što rade dupini uvježbani u Ratnoj mornarici SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zatonu je predstavljena međunarodna vježba 'Dolphin 13', projekt iz programa za humanitarna razminiranja.

Predstavnici Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država predstavili su danas u Zatonu, kod Dubrovnika, međunarodnu vježbe 'Dolphin 13', projekt iz programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici oduševljeni Snimljena jedna od najrjeđih životinja na svijetu Slika nije dostupna Atrakcija u Karinu VIDEO OPREZ: Dobri dupin Bobi teži više od 250 kg i može teško ozlijediti plivače!

>> VIDEO i FOTO Dupini pirotehničari stigli u Dubrovnik

U projektu sudjeluju veleposlanstvo SAD-a i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

U ovoj međunarodnoj vježbi sudjeluje šest uvježbanih dupina Ratne mornarice SAD-a, koji će uz potporu vojnih ronioca pretraživati akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice Grušku luku i akvatorij oko Lokruma, kako bi detektirali eventualne zaostale mine i ostala ubojita sredstva na morskom dnu.

Riječ je o vrlo važnom projektu za Hrvatsku ratnu mornaricu, posebno u obučnom smislu, istaknuo je, predstavljajući novinarima međunarodnu vježbe 'Dolphin 13' voditelj projekta s hrvatske strane, poručnik vojnog broda Ivan Musulin. 'Jedan od ciljeva pripadnika HRM-a je protuminsko ronjenje i od 2006. godine ustrojili smo Vod protuminskih ronitelja', kazao je poručnik Musulin.

U projektu sudjeluju i predstavnici ratnih mornarica iz Slovenije i Crne Gore, a vježba će trajati do 18 listopada. Vježba ima u prvom redu humanitarni karakter, jer pridonosi jačanju pomorske sigurnosti i izgradnje hrvatskih, ali i regionalnih sposobnosti protuminskog djelovanja.

Važna je i za obuku hrvatskih ronilaca koji će se baviti otkrivanjem, kartiranjem i spremanjem podataka o eventualnim eksplozivnim sredstvima na dnu mora, te radom na suvremenim sonarima i bazama podataka. Šest dupina američke Ratne mornarice obučavali su se pet godina, a na njima je postavljen najsofisticiraniji sonar za točnu detekciju. Oni lociraju eventualna mjesta zagađena minama, a nakon toga posao uklanjanja preuzimanju profesionalni ronioci.

Inače, protiv dovođenja pacifičkih dupina u Jadran ovih su dana putem medija prosvjedovali aktivisti udruge 'Plavi svijet' koji istražuju Jadranske dupine, navodeći kako su američki dupini 'invazivna vrsta u Jadranu.

Suprotno tome Tomislav Gomerčić iz Zavoda za biologiju zagrebačkog Veterinarskog fakulteta kaže da nema nikakvih problema s dolaskom dupina američke Ratne mornarice na vježbu u Jadran, jer su zadovoljeni svi veterinarski propisi - dupini su pri dolasku pregledani na sve zarazne bolesti, te su pod stalnim medicinskim nadzorom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene