Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunska elegancija

Predstavljen Jaguar XE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska je marka dugo najavljivala svoju novu sportsku limuzinu, no čekanje se bez sumnje isplatilo. Pred nama je XE, novi Jaguar koji svojom elegancijom i tehničkim detaljima otvara nova poglavlja.

Jaguar je pred službenu parišku premijeru predstavio svoj "najznačajniji novitet", odnosno limuzinu srednje veličine pod nazivom XE koja će izravno konkurirati BMW-ovoj seriji 3 i drugim premium modelima iz ovog segmenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NITKO NIJE OZLIJEĐEN Incident u Londonu: Prosvjednik izletio pred Jaguar s britanskim premijerom i izazvao sudar Slika nije dostupna Ograničena proizvodnja Zvijer iz Coventryja - Jaguar predstavio F-Type Project 7

Konkretnije, za sada su objavljene samo fotografije izvedbe XE S, no i to je više no dovoljno da steknemo dojam o dizajnu eksterijera i interijera ovog automobila. Kao i kod većine prvi komentatora izgleda ovog modela i naši dojmovi su podijeljeni. Naime, XE je krenuo stopama modela XF te usvojio osnovne karakteristike općenito privlačnog jaguarovog dizajna, no pojedini elementi su pomalo razočaravajući, poput stražnjeg kraja, "preozbiljnog i preobičnog" interijera i sl.

Što se opreme, odnosno raznih značajki dizajna, komfora i infotainmenta kupci mogu očekivati bogatu opremu i široke mogućnosti personalizacije interijera, a najznačajnijim se čini novi i napredni InControl infotainment sustav s 8-inčnim zaslonom.

Jaguar XE S će pokretati kompresorski 3.0 V6 snage od 250 kW (340 KS) uz najveći okretni moment od 450 Nm. Ovaj će motor biti uparen sa 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na stražnje kotače, što će omogućiti XE S-u ubrzanje do 100 km/h za 5 sekundi. Najveća je brzina elektronički ograničena na 250 km/h.

Također, XE će biti dostupan s nekoliko 2,0-litrenih 4-cilindričnih benzinskih i dieselskih motora iz motorne obitelji Ingenium. Potpune specifikacije će biti objavljene tek u Parizu, no u Jaguaru naglašavaju kako će ulazni dieselski model ostvarivati prosječnu potrošnju od svega 3,7 l/100 km, odnosno emisija ugljičnog dioksida će mu iznositi 99 g/km. Vrh ponude će pak činiti izvedba XER-S V8 snage od oko 550 KS.

Podsjetimo kako se ovaj automobil temelji na novoj modularnoj platformi te da mu je 75% konstrukcije izrađeno od aluminija, a u Jaguaru tvrde kako je riječ o "najčvršćoj te najlakšoj mogućoj konstrukciji koja predstavlja vrhunac današnjih tehnoloških mogućnosti". Inače, bazni bi model trebao težiti 1474 kg.

Dodajmo kako će XE doći s novim električnim servoupravljačem te sustavom All Surface Progress Control koji prilagođava rad kočničkog sustava i pogonskog sklopa kako bi se omogućilo optimalno prijanjanje kotača uz sklisku podlogu pri brzinama između 3 i 30 km/h. Također, ovaj će automobil biti dostupan s vrlo bogatom sigurnosnom opremom, uključujući razne sustave aktivne pomoći vozaču.

Posjetite Jaguar XE Microsite sa snimkom svečanosti predstavljanja, a više pročitajte na autonet.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene