Predsjedništvo HDZ-a sastalo se danas prvi put pod vodstvom Andreja Plenkovića, novog predsjednika stranke. U vrhu stranke doći će i do kadrovskih promjena.


17.28 - Još uvijek traju sastanci novog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i njegovih najužeg tima.

Novi ljudi trebali bi mu iznijeti parlamentarne izbore. Trebaju se sastati i sa potencijalnim koalicijskim partnerima kako bi HDZ vrlo brzo donio odluku hoće li samostalno ili u koaliciji izaći na izbore.

15.27 - Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, novinarima je otkrio tko su novi tajnici stranke.

Novi glavni tajnik stranke je Gordan Jandroković, politički tajnik Davor Ivo Stier, a međunarodni tajnik ostaje Miro Kovač, izjavio je Plenković.

''Predložit ću Gordana Jandrokovića za novog Glavnog tajnika stanke, a kolegu Stiera za novog političkog tajnika. Miro Kovač ostaje na dužnosti međunarodnog tajnika stranke', kazao je novi predsjednik HDZ-a.

Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier (Patrik Macek/PIXSELL)

Naglasio je da će radna skupina koja je razgovarala s koalicijama i partnerima nastaviti s radom.

'U razgovore će se uključiti novi glavni tajnik i politički tajnik. Kada vidimo podudarnosti u programima donosti ćemo odluke o prijeizbornim koalicijama'', kazao je Plenković dodavši da će doći do proširenja Predsjedništva stranke.

'Predsjedništvo se može povećati za 4 člana. Damir Jelić će biti u Predsjedništvu stranke. Predložit ću kolegama još nekoliko članova koji će biti u Predsjedništvu'', ustvrdio je Plenković.

Potvrdio je da će Vladimir Šeks imati mjesto u Savjetodavnom vijeću HDZ-a. Kad je riječ o sastavljanju izbornih lista, naglasio je da će biti spoj mladosti i iskustva.

'Mi ćemo imati rasprave i poslušati prijedloge naših zajednica. Napravit ću dobar spoj iskustva i mladosti. Ja mislim da nije realno da budu iste kao 8. studenog. Ovo je šesti sat mog prvog radnog dana i ne mogu odmah imati liste. Ali to će biti izuzetno kvalitetne liste', naglasio je novi predsjednik HDZ-a.

14.52 - Prema neslužbenim informacijama umjesto Domagoja Ivana Miloševića, glavni tajnik HDZ-a bit će Gordan Jandroković dok će politički tajnik biti Davor Ivo Stier umjesto Domagoja Maroevića. Fotelju će, prema svemu sudeći, sačuvati Miro Kovač kao međunarodni tajnik stranke.

14. 40 -  Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks potvrdio je da će se aktivnije angažirati u HDZ-u, no nije želio pojasniti na koji način, poručivši samo da "ostaje u utakmici".

"Već sam se itekako aktivnije angažirao, a na koji način to će se još vidjeti", rekao je Šeks novinarima nakon izlaska iz središnjice HDZ-a na pitanje hoće li se aktivnije angažirati u stranci nakon što je za predsjednika izabran Andrej Plenković, čiju kandidaturu je podržavao.

Na pitanje hoće li biti savjetnik predsjedniku stranke samo je odgovorio: "Ja ostajem u utakmici".

14.25 - U HDZ pristižu ministri i zamjenici ministara iz redova HDZ-a na koordinaciju s novim predsjednikom stranke. Sjednica Predsjedništva još traje. 

S novim predsjednikom Andrejom Plenkovićem trebalo bi raspravljati o pripremama za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore, sastavljanju izbornih lista te mogućim koalicijskim partnerima. 

No, očekuje se da će Plenković najvjerojatnije predložiti neke nove, sebi odane ljude, koji bi trebali sjediti u Predsjedništvu. Prema Statutu stranke, Plenković može predložiti promjenu, primjerice glavnog tajnika stranke, političkog tajnika, ali i međunarodnog tajnika. Riječ je o zvučnim imenima poput Mire Kovača i Domagoja Ivana Miloševića, koji bi, poželi li Plenković neke druge osobe na tim pozicijama, od danas mogli izgubiti svoje funkcije.

HDZ-ovci prije sjednice Predsjedništva nisu bili skloni prognozama i većina ih je govorila kako treba vidjeti što će biti. Tek je Darko Milinović bio otvoreniji.

'Očekujem da će novi predsjednik imenovati svoje političke tajnike i glavnog tajnika', izjavio je Milinović odgovorivši da nije čuo koja bi mogla biti nova imena.

I Andrija Mikulić složio se kako je biranje tajnika stvar novoizabranog predsjednika. No, naglasio je kako je protiv promjena u samom Predsjedništvu. 

'Očekujem da se drži do članstva koje je dovelo do ovog rezultata, članova predsjedništva koji su izabrani i do županijskih predsjednika', ustvrdio je Mikulić. 

Andrej Plenković nakon što je u nedjelju izabran za predsjednika HDZ-a poručio je da počinje novo poglavlje te stranke.