Predsjedništvo HDZ-a sastalo se danas prvi put pod vodstvom Andreja Plenkovića, novog predsjednika stranke. U vrhu stranke doći će i do kadrovskih promjena.


17.28 - Još uvijek traju sastanci novog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i njegovih najužeg tima.

Vezani članci Andrej Plenković Pogledajte kako izgledaju nove izborne jedinice: "Za 22 posto birača mijenja se jedinica, najveće promjene u Zagrebu" Andrej Plenković Plenković: "Tko je AP? Ne znam odnosi li se na mene, ali imam dojam da autorice nisu zadovoljne tim dotičnim AP"

Novi ljudi trebali bi mu iznijeti parlamentarne izbore. Trebaju se sastati i sa potencijalnim koalicijskim partnerima kako bi HDZ vrlo brzo donio odluku hoće li samostalno ili u koaliciji izaći na izbore.

15.27 - Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, novinarima je otkrio tko su novi tajnici stranke.

Novi glavni tajnik stranke je Gordan Jandroković, politički tajnik Davor Ivo Stier, a međunarodni tajnik ostaje Miro Kovač, izjavio je Plenković.

''Predložit ću Gordana Jandrokovića za novog Glavnog tajnika stanke, a kolegu Stiera za novog političkog tajnika. Miro Kovač ostaje na dužnosti međunarodnog tajnika stranke', kazao je novi predsjednik HDZ-a.

Naglasio je da će radna skupina koja je razgovarala s koalicijama i partnerima nastaviti s radom.

'U razgovore će se uključiti novi glavni tajnik i politički tajnik. Kada vidimo podudarnosti u programima donosti ćemo odluke o prijeizbornim koalicijama'', kazao je Plenković dodavši da će doći do proširenja Predsjedništva stranke.

'Predsjedništvo se može povećati za 4 člana. Damir Jelić će biti u Predsjedništvu stranke. Predložit ću kolegama još nekoliko članova koji će biti u Predsjedništvu'', ustvrdio je Plenković.

Potvrdio je da će Vladimir Šeks imati mjesto u Savjetodavnom vijeću HDZ-a. Kad je riječ o sastavljanju izbornih lista, naglasio je da će biti spoj mladosti i iskustva.

'Mi ćemo imati rasprave i poslušati prijedloge naših zajednica. Napravit ću dobar spoj iskustva i mladosti. Ja mislim da nije realno da budu iste kao 8. studenog. Ovo je šesti sat mog prvog radnog dana i ne mogu odmah imati liste. Ali to će biti izuzetno kvalitetne liste', naglasio je novi predsjednik HDZ-a.

14.52 - Prema neslužbenim informacijama umjesto Domagoja Ivana Miloševića, glavni tajnik HDZ-a bit će Gordan Jandroković dok će politički tajnik biti Davor Ivo Stier umjesto Domagoja Maroevića. Fotelju će, prema svemu sudeći, sačuvati Miro Kovač kao međunarodni tajnik stranke.

14. 40 -  Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks potvrdio je da će se aktivnije angažirati u HDZ-u, no nije želio pojasniti na koji način, poručivši samo da "ostaje u utakmici".

"Već sam se itekako aktivnije angažirao, a na koji način to će se još vidjeti", rekao je Šeks novinarima nakon izlaska iz središnjice HDZ-a na pitanje hoće li se aktivnije angažirati u stranci nakon što je za predsjednika izabran Andrej Plenković, čiju kandidaturu je podržavao.

Na pitanje hoće li biti savjetnik predsjedniku stranke samo je odgovorio: "Ja ostajem u utakmici".

14.25 - U HDZ pristižu ministri i zamjenici ministara iz redova HDZ-a na koordinaciju s novim predsjednikom stranke. Sjednica Predsjedništva još traje. 

S novim predsjednikom Andrejom Plenkovićem trebalo bi raspravljati o pripremama za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore, sastavljanju izbornih lista te mogućim koalicijskim partnerima. 

No, očekuje se da će Plenković najvjerojatnije predložiti neke nove, sebi odane ljude, koji bi trebali sjediti u Predsjedništvu. Prema Statutu stranke, Plenković može predložiti promjenu, primjerice glavnog tajnika stranke, političkog tajnika, ali i međunarodnog tajnika. Riječ je o zvučnim imenima poput Mire Kovača i Domagoja Ivana Miloševića, koji bi, poželi li Plenković neke druge osobe na tim pozicijama, od danas mogli izgubiti svoje funkcije.

HDZ-ovci prije sjednice Predsjedništva nisu bili skloni prognozama i većina ih je govorila kako treba vidjeti što će biti. Tek je Darko Milinović bio otvoreniji.

'Očekujem da će novi predsjednik imenovati svoje političke tajnike i glavnog tajnika', izjavio je Milinović odgovorivši da nije čuo koja bi mogla biti nova imena.

I Andrija Mikulić složio se kako je biranje tajnika stvar novoizabranog predsjednika. No, naglasio je kako je protiv promjena u samom Predsjedništvu. 

'Očekujem da se drži do članstva koje je dovelo do ovog rezultata, članova predsjedništva koji su izabrani i do županijskih predsjednika', ustvrdio je Mikulić. 

Andrej Plenković nakon što je u nedjelju izabran za predsjednika HDZ-a poručio je da počinje novo poglavlje te stranke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju