Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolji rezultat i od Karamarka

Prvo obraćanje Plenkovića kao šefa HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković je, prema neslužbenim rezultatima, dobio 97.823 glasa, što je oko 4.000 glasova više nego ih je dobio Tomislav Karamarko.

22:31 - Plenković je prvo zavalio članovima na podršci i povjerenju. 'Imajući na umu postignuća HDZ-a svjestan sam razine odgovornosti i izazova koje preuzimam', rekao je u prvom govoru nakon izbora na mjesto predsjednika HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Podsjetio je kako je na temeljima vizije Franje Tuđmana HDZ predvodio uvođenje demokratskog poretka, stjecanje nezavisnosti i međunarodnog priznanja te pobjedu u Domovinskom ratu. Također, rekao je, Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a provela reforme i pristupila NATO i EU.

'Danas započinjemo novo poglavlje. Nalazimo se u zahtjevnom vremenu za HDZ, Hrvatsku, Europu i svijet. HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup', kazao je te dodao da će HDZ zato donositi važne odluke usmjerene na konsolidaciju i revitalizaciju HDZ-a.

'Tijekom obilaska svih županija, osluškivao sam što se očekuje od HDZ-a, a to je otvoreni i konstruktivni dijalog nužan za stvaranje uspješnih javnih politika. Želimo vratiti sadržaj politici', rekao je Plenković.

Poručuje članovima i biračima da HDZ ima snage i hrabrosti za novu politiku pune odgovornost. 'Prioritetna misija je vraćanje povjerenja u vjerodostojnost HDZ-a', kaže te dodaje da može predvoditi HDZ na putu da opet postane središnja snaga Hrvatske.

Plenković je naglasio kako će tražiti od birača da HDZ-u daju povjerenje na izvanrednim paralmentarnim izboriam 11. rujna.

'Neće biti lagano promijeniti negativne trendove, ali učinit ćemo sve što možemo. Glavni cilj političkog djelovanja je pokretanje hrvatskog gospodarstva', kazao je Andrej Plenković u svom obraćanju u nedjelju navečer.

Tijek izborne nedjelje u HDZ-u:

22:25 - Damir Krstičević čestitao je Plenkoviću i poručio: 'Stanimo ponosni pred naše političke konkurente i pokažimo da smo odvažniji raditi za boljitak svih u Hrvatskoj'.

22:22 Na 768 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 14 biračkih mjesta u inozemstvu. Glasovanju je pristupilo 208.287 članova, a Plenković je, prema neslužbenim rezultatima, dobio 97.823, što je oko 4.000 glasova više nego ih je dobio Tomislav Karamarko.

22:18 Plenković dobio preko 4.000 glasova više nego Karamarko

22:03 - Očekuje se obraćanje Andrije Plenkovića.

21:03 - Andrej Plenković, glasovao je u Dubrovniku te rekao kako se nada da je današnji dan prekretnica za HDZ. Plenković, inače hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, otkrio je i na što je trenutačno fokusiran.

Prije tri mjeseca, na isti birački način, Tomislav Karamarko na unutarstranačkim izborima dobio je 90 tisuća glasova. U stožeru Andreja Plenkovića kažu da se ne zamaraju brojevima izlaskom članova stranke na ovim unutarstranačkim izborima. Ali, pohvalili su se da je do 14 sati na stranačkim biralištima, bilo nešto više od 40.000 članova stranke koji su izašli na birališta izabrati predsjednika po principu jedan član jedan glas. Samo je jedan kandidat i potpuno je jasno da će Andrej Plenković službeno od večeras biti i predsjednik stranke.

Birališta u HDZ-ovim stranačkim organizacijama zatvorena su u 19 sati i prebrojavanje glasova je počelo. Treba prebrojati jedino koliko ima eventualno nevažećih listića i koliko ima onih koji su zaokružili Plenkovića za novog predsjednika HDZ-a.

Za ponedjeljak je već sazvana sjednica Predsjedništva stranke na kojoj će Plenković najvjerojatnije predložiti neke nove ljude koji bi trebali sjediti u Predsjedništvu. On po statutu može neke članove svog užeg tima kooptirati i može predložiti promjenu, primjerice glavnog tajnika stranke, političkog tajnika, ali i međunarodnog tajnika. To su za sada zvučna imena poput Mire Kovača i Domagoja Ivana Miloševića, koji bi, poželi li Plenković neke druge osobe na tim pozicijama, od ponedjeljka mogli izgubiti svoje funkcije.

Stranačka birališta u HDZ-u su zatvorena, a izbori po principu jedan član, jedan glas, potvrdit će novog predsjednika, Andreja Plenkovića, koji nije imao protukandidata.

Andrej Plenković, glasovao je u Dubrovniku te rekao kako se nada da je današnji dan prekretnica za HDZ. Plenković, inače hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, otkrio je i na što je trenutačno fokusiran.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV Davor Ivo Stier otkrio je što će se u HDZ-u događati nakon izbora.

Što će u ponedjeljak biti na Predsjedništvu HDZ-a?

Sutra će glavna tema biti pripreme za rujanske izbore. To je u fokusu. Nadležna tijela donijet će odluke oko tih kadrovskih pitanja. Predsjednik ima prerogativ da predloži. Međutim, najvažnije je fokusirati se na izbore 11. rujna.

Hoće li Miro Kovač i Domagoj Milošević ostati u glavnom timu ili će se njih mijenjati?

Sutra ćete imati sve informacije, mogu samo za sebe reći da neću biti međunarodni tajnik.

Kreće se u pripremu za parlamentarne izbore. Hoće li HDZ stvarati koaliciju ili na izbore ide samostalno?

Sigurno ćemo sada imati raspravu, dokle smo stigli. Znate da postoji tim koji razgovara s koalicijskim partnerima. Važno je da HDZ bude središnja snaga razvoja Hrvatske, na modernoj demokršćanskoj platformi i na toj platformi otvoreni smo za suradnju s drugima da bi imali parlamentarnu većinu.

Ostali ste bez HSS-a. Hoće li vam za ovu modernu platformu biti dovoljni HSP Ante Starčević i HSLS?

Ovo su naši principi, naša platforma, vrijednosti u koje vjerujemo. Mi nismo ušli u priču političke trgovine. Vjerujemo građanima da će prepoznati da HDZ može biti ta središnja snaga za razvoj Hrvatske, na platformi desnog centra.

Narodna koalicija je potpisala svoj sporazum. Poručili su, prvenstveno Mostu, da treba reći da je Most zapravo HDZ. Vidite li vi Most kao budućeg partnera HDZ-a?

Mi smo otvoreni za suradnju s Mostom nakon 11. rujna i mislim da je moguće formirati parlamentarnu većinu i stabilnu Vladu.

Hoće li Tomislav Karamarko biti na nekoj od lista?

To će odlučiti nadležna tijela. Mogu reći koji je moj stav. Smatram da moramo respektirati instituciju bivšeg predsjednika, ali mora biti jasno, bivši su – bivši.

Je li program Ifo Instituta sada ima negativan predznak zbog priče o njegovom mogućem spornom financiranju?

Ne, naši su stručnjaci pripremili program i imamo tim koji predvodi Ivana Maletić, koji priprema program za ove izbore. Jasno je da ove izbore i inače aktivnost HDZ-a s Andrejom Plenkovićem, možete biti potpuno sigurni, bit će financirano potpuno transparentno i inzistirat ćemo jednom kad budemo imali priliku za zakonodavnu inicijativu, da sve stranke na isti način, vrlo transparentno prikažu na koji način i tko ih financira.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene