Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorili veleposlanstvo

VIDEO: Predsjednik, Vladin tim i poduzetnici doputovali u Katar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Ivom Josipovićem doputovalo je u Katar. Donosimo snimke iz zrakoplova i vožnje u koloni izaslanstva ulicama Dohe.

Predsjednik Josipović i delegacija od gotovo 90 članova stigli su u Katar. Večeras je otvoreno hrvatsko veleposlanstvo u Dohi. ‘Ovo je važan dan jer otvaramo novu stranicu u našim odnosima. Postoje sve pretpostavke da naša suradnja bude uspješna’, rekao je Josipović otvarajući veleposlanstvo. Predsjednik, prvi potpredsjednik i ministrica vanjskih poslova te brojno gospodarsko izaslanstvo večer su proveli u društvu tristotinjak Hrvata koji žive i rade u Kataru. Prve dvije godine katarska će vlada financirati veleposlanstvo. Otvaranje ambasade olakšat će vizni režim i turistima ali i potencijalnim investitorima.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna" Slika nije dostupna 62. po redu Politička 'krema' na otvorenju dubrovačkih ljetnih igara

'To je kombinacija ne bi li uštedjeli deset, a izgubili milijun', kazala je ministrica Pusić. Dakle, nešto morate uložiti, poručila je, da se dovedete u poziciju da bi mogli nešto i zaraditi. A zaradit bi mogla i Hrvatska. Katar je zainteresiran za ulaganje u energetici, posebno za LNG terminal na Krku. Zainteresirani su i za ulaganje u turizam. Svoj dio kolača mogli bi uzeti i poduzetnici koji su u velikom broju stigli s predsjednikom. Predsjednik se sutra sastaje s katarskim emirom. Dok prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića čekaju bilateralni susreti sa katarskim ministrima gospodarstva i financija.

Od ovog putovanja država ima velika očekivanja. Naime, Katar kao iznimno bogata zemlja već godinama želi ulagati u Hrvatsku. 'Ovaj odlazak je dobro pripremljen i svatko tko ide ovim avionom u Katar ima tamo partnera s kojim će posebno razgovarati', rekao je Josipović. 'Kad je upravo na njegovu inicijativu otvorena tema LNG-a. To je još uvijek tema koja povezuje Katar i Hrvatsku', rekao je Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade.

'To je prvo naše veleposlanstvo u zemljama zaljeva koje su s gospodarskog stanovišta najzanimljiviji dijelovi svijeta', rekla je Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

>> Katarski emir u Hrvatsku želi uložiti milijarde dolara!

U Katar putuje i pedesetak poduzetnika iz Hrvatske. Neki od njih s tom zemljom već surađuju, a neki očekuju da će početi. 'IGH već dvije godine priprema teren za neke poslove u Dohi i očekujem da će ovo biti konačan jezičac na vagi', rekao je Jure Radić, predsjednik Uprave IGH.

'Naš je cilj da vidimo kako povećati izvoz jer prostora ima, a s druge strane razgovarati s investitorima, da im se predstavimo i kažemo da mi imamo opremu koju ne treba uvoziti', rekao je Darinko Bago, predsjednik uprave Končara.

'I hrvatski poduzetnici i gospodarstvenici moraju izlaziti na neka nova tržišta jer to je novi potencijal, a doći u Katar znači doći u cijeli arapski svijet', rekao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

Politički vrhunac posjeta bit će susret u ponedeljak hrvatskog predsjednika s njegovim domaćinom, katarskim državnim poglavarom emirom Hamadom bin Kalifom al-Tanijem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene