Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Zoran Milanović čestitao je svim hrvatskim građankama i građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i hrvatskim braniteljima njihov dan, podsjetivši da se hrvatska zastava, koja je prije 18 godina označila oslobođenje okupiranih područja, danas vijori i u Bruxellesu.


'Prije osamnaest godina, hrvatski je stijeg na kninskoj tvrđavi označio pobjedu hrvatske vojske i oslobađanje okupiranih područja. Danas se on s ponosom vijori i u Bruxellesu i u Strasbourgu. Širom svijeta prati naše vojnike u mirovnim misijama, postavši simbol spremnosti za očuvanje vrijednosti za koje smo se opredijelili- za slobodu, mir, demokraciju i vladavinu ljudskih prava.

Prošli smo od tada dug i zahtjevan put. S brojnim smo teškoćama suočeni i danas, kad te vrijednosti dijelimo s ostalim članicama Europske unije i s njima, ravnopravno, odlučujemo za zajedničkim stolom.

>> Na današnji dan 1995. godine je počela 'Oluja'

Vezani članci Slika nije dostupna 'Došli smo se pokloniti žrtvi naših prijatelja bez kojih nebi bilo ni Bljeska, ni Oluje' Slika nije dostupna Na današnji dan 1995. godine je počela 'Oluja'

>> 'Došli smo se pokloniti žrtvi naših prijatelja bez kojih nebi bilo ni Bljeska, ni Oluje'

Tog su dalekog kolovoza, u samo 84 sata vojno redarstvene operacije Oluja, hrvatski branitelji oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara. Zahvalni smo im na hrabrosti i odlučnosti, zahvalni smo njihovim obiteljima. Mnogi od njih utkali su svoje živote u temelje hrvatske države. Hvala i svim hrvatskim građanima koji su podupirali i pomagali ovu opravdanu, oslobodilačku borbu. Jer, kao što je jednom rekao Vlado Gotovac, pobjedu u Domovinskome ratu ostvarila je naoružana i nenaoružana, muška i ženska Hrvatska.

Mi, pobjednici, zato danas imamo snage i možemo osuditi svako počinjeno zlo, žaliti za svakom nevinom žrtvom, svakim izgubljenim životom u ovome nametnutom ratu. Učinimo sve da budemo dostojni tih žrtava i izgradimo Hrvatsku kakvu su njezini branitelji sanjali. Bolju Hrvatsku', kaže se u čestitki predsjednika Vlade. (Hina)