Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov 'prvi draft' izmjena Ustava

Josipović će za izmjene Ustava tražiti podršku na referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Moja je ideja da nakon predsjedničkih izbora ponudim jedan cjeloviti tekst izmjena Ustava na raspravu, a vidjet ćemo hoće li ga stranke prihvatiti', kazao je Josipović.

Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio je danas da je napravljen 'prvi draft' prijedloga izmjena Ustava koje je pokrenuo, no nije htio govoriti o pojedinostima kazavši da je to još preuranjeno jer je za pojedina pitanja predloženo nekoliko varijanti koje 'treba raščistiti'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Gospodarsko pitanje' Josipović: Nisam ni za ni protiv monetizacije Slika nije dostupna Predsjednik se brani Josipović: 'Jović je bio i savjetnik HDZ-ovaca - Kolinde Grabar Kitarović i Miomira Žužula'

'Sada smo u fazi da je napravljen prvi draft s nekoliko varijanti za pojedina pitanja koja moramo raščistiti. Možda je zato i malo preuranjeno izlaziti u javnost o detaljima. Bit će prilike, bit će javna rasprava', rekao je Josipović u izjavi novinarima upitan u kojoj je fazi prijedlog ustavnih promjena koji izrađuje njegova radna skupina.

Josipović ponavlja svoj stav da hrvatsko društvo i država trebaju 'novi institucionalni okvir koji će biti efikasniji i demokratičniji, koji će biti moderniji nego što je to postojeći Ustav koji je odigrao važnu ulogu u vrijeme kada je nastao'.

'Moja je ideja da nakon predsjedničkih izbora ponudim jedan cjeloviti tekst na raspravu, tu će sigurno biti promjena i usaglašavanja. Vidjet ćemo hoće li i u kojoj će mjeri stranke biti voljne prihvatiti takav koncept. Za takav jedan novi koncept ja sam spreman tražiti povjerenje na referendumu', dodao je.

Najavljuje da će neke od tema 'otvarati u predstojećem razdoblju'. 'Ako govorimo o sadržaju i pojedinim temama, ja ću neke od tih tema otvarati u predstojećem periodu, možda ne samo ili primarno kao dio rasprave o Ustavu, jer glavninu rasprave očekujem početkom iduće godine, nego i kao raspravu o nekim gorućim, važnim pitanjima koja su odlučujuća ovog trenutka za gospodarski, ali i za demokratski i politički razvoj Hrvatske', objašnjava.

Referendumi: Nema više skupljanja potpisa na ulicama i pred crkavama?!

Riječ je, rekao je, o decentralizaciji i regionalizaciji Hrvatske, političkom sustavu, izbornom sustavu, unutarnjoj demokraciji i demokraciji unutar stranaka, novoj generaciji ljudski prava, održivom razvoju.

'Naravno, na ustavno pravnoj razini se to može svesti na jednu, dvije ili pet rečenica, ali Ustav je takav dokument da i iz takvog kratkog teksta generira rasprave i razvoj i na pravnoj razini i u praktičnom životu', istaknuo je.

Kako su se u pojedinim medijima pojavile informacije da će kroz izmjene Ustava tražiti povećanje ovlasti Predsjednika Republike, Josipović je na pitanje novinara o tome odgovorio da nije riječ o povećanju ovlasti već o njihovom preciziranju.

'Ne bih ja to nazvao povećanjem predsjedničkih ovlasti, mislim da se one moraju precizirati. Moraju se učiniti funkcionalnim, ali nikakvih novih ovlasti u ovom tekstu nije bilo', kazao je Josipović u izjavi novinarima nakon što je odlikovao istaknute hrvatske sportaše u povodu Hrvatskog olimpijskog dana. 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas da je predsjednik Republike Ivo Josipović inicijativu za izmjenama Ustava pokrenuo samo u svrhu svoje predizborne kampanje.

'Da je predsjednik Josipović ustavne izmjene najavio na početku svoga mandata rekao bih da ima dobre namjere. Ali to najaviti prije izborne kampanje za predsjednika Republike nije dobro jer je percepcija da to radi u svrhe svoje predizborne kampanje', kazao je Karamarko novinarima nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma između HDZ-a i HSLS-a upitan o Josipovićevoj najavi ustavnih promjena koje bi obuhvatile mjenjane izbornog sustava, teritorijalnog ustoja zemlje i sl.

'Josipović mijenja Ustav zbog predizborne kampanje
'

Karamarko je istaknuo i da je HDZ prvi za izmjene izbornog zakona, ali ne da se to radi parcijalno ili ad hoc kako bi netko ušao u Hrvatski sabor ili da se izborni prag smanji na tri posto kako bi u Sabor ušlo 30 do 40 stranaka i strančica.

'Smanjivanje izbornog praga i zabrana prijeizbornog koaliranja omogućuje beskrajno dogovaranje poslije izbora i vjerojatno dogovor o ničemu. Nisam za takva rješenja', kazao je. Napominjući da je osobno za promjenu izbornog zakona, Karamarko je upitao zašto se Hrvatima izvan domovine ne omogući glasovanje dopisnim ili elektronskim putem. 'Zašto se pola milijuna Hrvata u BiH moraju gurati u par prostorija da bi mogli glasovati, a o tome predsjednik Josipović ništa ne govori', rekao je.

Predsjednik HDZ-a smatra da se izmjenama izbornog zakona žele destruirati najveće hrvatske stranke. 'Postoji samo jedna velika hrvatska stranka, HDZ, koja će pobijediti', rekao je.

Karamarko je dodao da će se i nakon pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima morati razgovarati i o promjeni Ustava ili izbornog zakona, ali će se to morati dobro argumentirati. 'Preozbiljne su stvari u pitanju da bi se njima poigravali u predizborne svrhe i u svrhe kampanje', rekao je Karamarko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene