Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presjednik Ivo Josipović:

'Hrvatska će u borbi protiv Islamske države ponuditi humanitarnu pomoć'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ono što prakticira Islamska država jedno je veliko zlo; to je opasnost po čovječanstvo i po temeljne vrijednosti naše civilizacije. No svijest o toj opasnosti ne smije nas odvesti u islamofobiju', poručuje predsjednik Josipović.

Predsjednik Ivo Josipović gostovao je u Dnevniku Nove TV uživo iz New Yorka gdje se nalazi na Općoj skupštini UN-a, te je pojasnio što za Hrvatsku znači sudjelovanje u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države. Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama je, naime, u utorak počela sa zračnim udarima na ciljeve Islamske države i u Siriji.

Predsjedniče, vidjeli smo da je Amerika je s partnerima započela vojnu operaciju protiv Islamske države. Naglasili ste da Hrvatska tamo neće slati svoju vojsku već da smo politički dio te protuterorističke koalicije. Što ste točno pod tim mislili i kakav angažman Hrvatska nudi u tom partnerstvu?

To podrazumijeva svijest o tome da je ono što prakticira Islamska država jedno veliko zlo; to je opasnost po čovječanstvo i po temeljne vrijednosti naše civilizacije. Kao što je rečeno i u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, to nije islam, to je njegova karikatura, njegova zloupotreba. Hrvatska politički stoji iza te koalicije, mi smo dio te koalicije i naravno da ćemo u slučaju potrebe pružiti humanitarnu pomoć.

Josipović o slanju Hrvata u borbu protiv IS-a

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Koja je u sigurnosnom smislu, regionalna uloga Hrvatske, s obzirom na evidentnu prisutnost sljedbenika Islamske države u našem susjedstvu - Bosni i Hercegovini i na Kosovu?

Činjenica je da postoji prisutnost o kojoj govorite, ne samo u tim zemljama nego i u drugim zemljama poput Austrije. Mi surađujemo s tim prijateljskim državama na planu razmjene informacija. No, važno je da nas činjenica da postoji opasanost od Islmske države ne smije nas odvesti u islamofobiju. Moramo nastaviti miran i kvalitetan suživot s našim sugrađanima muslimanima koji daju tako veliki doprinos našem boljitku. Moramo nastaviti dobru suradnju s BiH i Kosovom i na sigurnosnom planu, tu je naša suradnja bogata i dobra.

Predsjedniče, ne možemo se ne dotaknuti teme nacionalne sigurnosti, osobito kad je energetika u pitanju. Kakav je Vaš stav oko moguće odluke uprave Ine da zatvori rafineriju u Sisku?

Ta odluka nikako nije dobra. Gubitak svakog radnog mjesta škodi. Trebalo bi taj problem riješiti u okviru pregovora, i vidjeti što je najbolje za Inu, za hrvatske interese ali i za interese naših mađarskih partnera. Čini mi se da takav jedan potez predstavlja kršenje sporazuma i dogovora o tome što bi Ina i kako trebala raditi, odnosno kako se razvijati. Moja apel Vladi je da kroz pregovore ne dopusti niti jedan nepromišljen korak. Svaka promjena u Ini mora biti rezultat promišljene politike i jasne budućnosti Ine kao naše strateške kompanije.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene