Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Dnevnika Nove TV

EKSKLUZIVNO Za koga bi glasala Hrvatska: Evo tko je najbolje iskoristio kampanju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednička utrka ulazi u završnicu.

 

HRVATSKA 10 DANA PRIJE IZBORA

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljivi govori VIDEO Donosimo prve izjave kandidata nakon objave rezultata Slika nije dostupna Obraćanje Ivana Sinčića 'Ponosan sam na vas, napravili smo nemoguće'

DNEVNIK NOVE TV proveo je istraživanje među građanima o potpori koju u ovom trenutku ima svaki od kandidata. Građanima je ponuđen listić kakav će biti i na dan izbora s točnim redoslijedom kandidata.

Ivo Josipović trenutačno uživa potporu 46,5 posto birača, Kolinda Grabar Kitarović 34,9 posto. Ivan Sinčić na trećem je mjestu s trenutačnom potporom od 9,2 posto, a Milan Kujundžić uživa potporu od 7,2 posto. Ne zna 2,1 posto birača.

PREDSJEDNIČKI IZBORI

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ 34,9%
IVO JOSIPOVIĆ 46,5%
MILAN KUJUNDŽIĆ 7,2%
IVAN SINČIĆ 9,2%

NE ZNA 2,1%

ŠTO ĆE ODLUČITI

Dva su presudna faktora koja će odlučivati o konačnom rezultatu izbora 28. prosinca. Ovo istraživanje, kao i svako, ima mogućnost statističke pogreške koja se kreće +/- 4 posto.

No, prava nepoznanica je zapravo izlaznost na birališta. Hoće li na birališta izaći više od 2 milijuna birača ili manje.

Tu ne treba zanemariti i mobilizaciju birača svakog od kandidata, a ponajprije prva dva kandidata.

KOJE OSOBINE TREBA IMATI PREDSJEDNIK

Biračima je poštenje, čini se, najvažnija osobina onoga tko želi biti predsjednik. To važnim smatra 50 posto birača. Slijede sposobnost i obrazovanje, što ističe 32 posto birača. Za njih 21 posto važna je odlučnost, a program i iskrenost važni su za 20 posto birača.

POŠTENJE 50%
SPOSOBNOST 32%
OBRAZOVANJE 32%
ODLUČNOST 21%
PROGRAM 20%
ISKRENOST 20%

IVO JOSIPOVIĆ – OBRAZOVAN

Kod Ive Josipovića birači najboljim ocjenjuju obrazovanje. To misli njih 49 posto. Za 48 posto na drugom je mjestu političko iskustvo. 31 posto njih sposobnost smatra jednom od važnijih karakteristika koje se vežu uz Ivu Josipovića. 30 posto njih ističe poštenje, a 29 posto program, to su osobine koje su u samom vrhu kada birači ocjenjuju tog predsjedničkog kandidata.

OBRAZOVAN 49%
POLITIČKO ISKUSTVO 48%
SPOSOBAN 31%
POŠTEN 30%
PROGRAM 29%

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ - DOMOLJUB

Najboljim kod Kolinde Grabar Kitarović birači ocjenjuju domoljublje. To misli njih 29 posto. Isti broj smatra je i odlučnom. Za 25 posto sposobnost je još jedna osobina koju ta kandidatkinja ima. 24 posto misli da je snažna, a da ima političko iskustvo smatra njih 22 posto.

DOMOLJUB 29%
ODLUČNA 29%
SPOSOBNA 25%
SNAŽNA 24%
POLITIČKO ISKUSTVO 22%

MILAN KUJUNDŽIĆ – ODLUČAN

Odlučnost je najbolja osobina koju birači ističu kod Milana Kujundžića, to smatra njih 19 posto. Za 17 posto birača on je snažan političar i domoljub. 9 posto kao ostale karakteristike navodi sposobnost i obrazovanje.

ODLUČAN 19%
SNAŽAN 17%
DOMOLJUB 17%
SPOSOBAN 9%
OBRAZOVAN 9%

IVAN SINČIĆ - NEOVISAN

Osnovna osobina Ivana Sinčića za birače je neovisnost. To misli njih 30 posto. Skromnost ističe 28 posto birača. 22 posto navodi iskrenost, a 18 posto njih poštenje. Da ohrabruje smatra 16 posto birača.

NEOVISAN 30%
SKROMAN 28%
ISKREN 22%
POŠTEN 18%
OHRABRUJE 16%

NAPOMENA

DNEVNIK NOVATV/IPSOSPULS/1007 uzorak: 1.017, metoda prikupljanja: terensko istraživanje, vrijeme prikupljanja: 11.-17. 12.2014.
stat. pogreška: +/-4,4%.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene