Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ ĆE RAZGOVARATI

Predsjednica u Budimpešti: Mađari su mi potvrdili da Hrvatsku blokiraju zbog slučaja Ina-MOL

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike, sastala se u Mađarskoj s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom, koji su joj rekli da mađarska blokada primanja Hrvatske u OECD nije vezana uz slovensku blokadu zbog arbitraže, već zbog slučaja Ina - MOL.

Odluka Mađarske da blokira Hrvatskoj pristup OECD-u nije vezana uz slovensku odluku o blokadi Hrvatske radi arbitraže i nije vezana uz bilo kakvu činjenicu da Mađarska želi ucjenjivati Hrvatsku, rekla je Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović novinarima nakon što se u Budimpešti sastala s mađarskim Predsjednikom i premijerom.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

"Mađarska je nezadovoljna načinom na koji se postupalo u slučaju Ina - MOL proteklih godina. U posljednje vrijeme su učinjeni pomaci. Složili smo se da ćemo nastaviti razgovore. Izrazila sam neugodno iznenađenje tom odlukom i nezadovoljstvo da bi se Hrvatsku pokušalo prisiliti tom odlukom. Dobila sam sva uvjeravanja da nije riječ o ucjenama nego o zaštiti mađarskih interesa", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona tvrdi da je riječ o zaštiti mađarskih poslovnih interesa jer je OECD ekonomska organizacija koja štiti investicijsku klimu. 

Na pitanje pod kojim bi uvjetima Mađarska odustala od blokade Hrvatske, Grabar-Kitarović je rekla da o tome ne može spekulirati.

"Nastavit ćemo razgovarati. Sve ću vrlo detaljno prenijeti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji će se s premijerom Viktorom Orbanom sastati, ako ništa drugo, na marginama u Europskoj uniji", rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je proteklih godina nastojala olakšati komunikaciju između Hrvatske i Mađarske, a svojim je sugovornicima u Mađarskoj rekla da ova situacija ne ide u prilog poboljšanju odnosa.

Novinare je zanimalo je li možda problem u hrvatskoj vanjskoj politici, no Grabar-Kitarović kaže da su se odnosi s hrvatskim susjedima zategnuli u posljednjih nekoliko godina. "Nova vlada čini velike napore da se ti odnosi poprave. Naše su namjere iskrene prema svim susjedima", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da Hrvatska želi rješavati otvorena pitanja.

Mađarska je također blokirala ulazak Hrvatske u OECD svega nekoliko dana nakon što je to učinila Slovenija. U javnosti se već tada nagađalo da ta odluka ima veze sa slučajem Ina - MOL koji je još uvijek na sudu. Zsolt Hernadi je u tom postupku optužen da je dao 10 milijuna eura mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi MOL dobio upravljačka prava u Ini. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene