Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor susreli su se u subotu na neformalnom radnom ručku u Zagrebu, priopćeno je iz Ureda predsjednice. Potom su prošetali gradom, gdje su ih "uhvatile" kamere Dnevnika Nove TV i reporterka Ivana Pezo Moskaljov.

Galerija


"Ja sam tu kao domaćin predsjedniku Pahoru koji ide u Split na maraton. Iznimno sam zadovoljna radi toga, ne samo zato što je predsjednik susjedne države ovdje, već i što potičemo zdrav način života", kazala je Grabar-Kitarović. Dvoje predsjednika najavili su da će jednoga dana zajedno ići trčati na zagrebački nasip.

Vezani članci Koronavirus, Slovenija Slovenski ministar zdravstva protiv masovnog testiranja: "Upitno je kakva bi bila korist od brzih testova" Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP) Borut Pahor: "Neformalni susret s Kolindom Grabar-Kitarović potvrdio je dobre odnose"

Složili su se u tome da će ovaj neformalni susret biti prilika i za razgovor o nekim drugim temama. "Konkretno, u jednom okruženju prijateljstva, međusobnog razumijevanja i činjenice da ni predsjednik Pahor ni ja ne možemo riješiti pitanja koja su bitna za naše dvije države, nemamo te izvršne ovlasti. Ali ono što nas dvoje možemo učiniti je - potvrditi hrvatsko-slovensko prijateljstvo koje daleko nadmašuje bilo kakva otvorena pitanja koja imamo", objasnila je Grabar-Kitarović.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov o tome hoće li reagirati na bunt vatrogasaca zbog slučaja nastradalog Frane Lučića, predsjednica je odgovorila: "Ja ću štogod mogu napraviti - napraviti u tom slučaju. No, molim vas, shvatite da su moje izvršne ovlasti ograničene". Dodala je kako je upoznata s time da je zbog tog pitanja ugrožena protupožarna sezona. "Znam. Svjesna sam toga. DVD Tisno je iznimno bitno, napravit ću štogod mogu", kazala je i dodala kako o problemu Lučića svi brinu.

Pahor nastavlja put za Split

Predsjednik Pahor došao je u Zagreb odakle nastavlja put za Split na poziv organizatora Splitskog polumaratona, a neformalno druženje dvoje predsjednika nastavlja se u okviru njihova redovitog dogovora s ciljem nastavka dobrih međusobnih odnosa između Hrvatske i Slovenije.

Prilikom susreta razgovaralo se o nekoliko pitanja, kao sto je idući sastanak Procesa Brdo Brijuni, koji će se održati u svibnju u Albaniji. Predsjednici su suglasni da je u trenutnom međunarodnom okruženju važno očuvati međusobne dobrosusjedske odnose i politički dijalog na najvišoj razini.

U tom smislu, razgovarali su o zadnjem susretu trilaterale Slovenija-Austrija-Hrvatska, ali i o nacrtu predsjednika Pahora u vezi poslovnog foruma Inicijative triju mora, koji će se održati početkom lipnja u Sloveniji, koja je ujedno i domaćin.

Uz predsjednike 12 zemalja na forumu će biti nazočan i njemački predsjednik te visoki predstavnik SAD-a pri Europskoj uniji. (Hina)