Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovorili nastavak razgovora

Borut Pahor: "Neformalni susret s Kolindom Grabar-Kitarović potvrdio je dobre odnose"

Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP)
Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP) Foto: Afp
Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da je u subotu u Ljubljani s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u neformalnom razgovoru, prigodom njezina povratka u domovinu iz inozemstva preko Slovenije, razgovarao o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država te da su se oboje složili da je potreban nastavak dijaloga i razgovora.

Borut Pahor u razgovoru za RTV Slovenija u ponedjeljak navečer rekao je da su on i predsjednica Grabar-Kitarović "izrazili mišljenje da je potreban nastavak naših razgovora". Dodao je da su, među ostalim, razgovarali i o arbitražnom sporu, o kojemu dvije države imaju različita stajališta.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Sastanak Grabar Kitarović i Pahora Hrvatska i Slovenija: Unatoč razlikama oko arbitraže treba nastaviti u duhu suradnje i prijateljstva

Pahor je dodao kako smatra da je njegova uloga kao predsjednika Slovenije i uloga Kolinde Grabar-Kitarović kao hrvatske predsjednice da nastave razgovore i da, barem kad je riječ o dijalogu na toj razini, potvrde dobre međudržavne odnose i dobre međuljudske odnose Slovenaca i Hrvata.

To smatra dobrom porukom u situaciji kad Slovenija zagovara implementaciju arbitražne presude koju Hrvatske ne priznaje i nudi razgovore o bilateralnom rješenju graničnog prijepora.

Govoreći o situaciji u kojoj Slovenija ni nakon skoro dva mjeseca od izbora nema novu vladu, Pahor je kazao da bi za Sloveniju loše rješenje bili novi prijevremeni izbori, ali i neka vlada iz koje bi se isključio relativni izborni pobjednik Janez Janša.

Takva vlada, drži, ne bi bila stabilna i ne bi mogla odgovoriti na izazove pred kojima bi se našla država uslijed pogoršanja ekonomskih i političkih prilika u širem okruženju i u svijetu, do čega bi tijekom njezina mandata moglo doći.

Pahor je kazao da Sloveniji sada treba "robusna, jaka i stabilna" vlada koja bi bila sastavljena na temelju izbornih rezultata, što zahtijeva dodatne napore i političku inkluzivnost. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene