Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP)
Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP)

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da je u subotu u Ljubljani s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u neformalnom razgovoru, prigodom njezina povratka u domovinu iz inozemstva preko Slovenije, razgovarao o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država te da su se oboje složili da je potreban nastavak dijaloga i razgovora.


Borut Pahor u razgovoru za RTV Slovenija u ponedjeljak navečer rekao je da su on i predsjednica Grabar-Kitarović "izrazili mišljenje da je potreban nastavak naših razgovora". Dodao je da su, među ostalim, razgovarali i o arbitražnom sporu, o kojemu dvije države imaju različita stajališta.

Vezani članci Prljavo kazalište i Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Emica Elvedji/PIXSELL) Veliko priznanje: Predsjednica uručila Povelju Republike Hrvatske legendarnom rock-sastavu Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor "uhvaćeni" u šetnji Zagrebom, evo što su rekli pred kamerom Dnevnika Nove TV

Pahor je dodao kako smatra da je njegova uloga kao predsjednika Slovenije i uloga Kolinde Grabar-Kitarović kao hrvatske predsjednice da nastave razgovore i da, barem kad je riječ o dijalogu na toj razini, potvrde dobre međudržavne odnose i dobre međuljudske odnose Slovenaca i Hrvata.

To smatra dobrom porukom u situaciji kad Slovenija zagovara implementaciju arbitražne presude koju Hrvatske ne priznaje i nudi razgovore o bilateralnom rješenju graničnog prijepora.

Govoreći o situaciji u kojoj Slovenija ni nakon skoro dva mjeseca od izbora nema novu vladu, Pahor je kazao da bi za Sloveniju loše rješenje bili novi prijevremeni izbori, ali i neka vlada iz koje bi se isključio relativni izborni pobjednik Janez Janša.

Takva vlada, drži, ne bi bila stabilna i ne bi mogla odgovoriti na izazove pred kojima bi se našla država uslijed pogoršanja ekonomskih i političkih prilika u širem okruženju i u svijetu, do čega bi tijekom njezina mandata moglo doći.

Pahor je kazao da Sloveniji sada treba "robusna, jaka i stabilna" vlada koja bi bila sastavljena na temelju izbornih rezultata, što zahtijeva dodatne napore i političku inkluzivnost. (Hina)