Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još da odradi turneju

Ured predsjednice pakira kofere i potpisuje razrješenja: Prva odlazi Mirjana Hrga, i to bez prava na naknadu 6+6

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured predsjednice u hladnom je pogonu. Jedino što će do kraja mandata aktualna predsjednica potpisivati jesu razrješenja dužnosnika. Posjetit će još nekoliko država, a nakon oproštajne turneje Pantovčak će ostaviti u rukama novog predsjednika.

Savjetnica za strateške politike, odnose s Vladom i Saborom na Pantovčak je stigla posljednja - a odlazi prva. Mirjana Hrga razrješenje je tražila prije mjesec dana. Danas je razriješena dužnosti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Slika nije dostupna odlazi mate radeljić Pantovčak o angažmanu Mirjane Hrge: ''Odluka još nije donesena''

Prema članku 15. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, dužnosnik ima pravo na privilegij šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće, ako je bio dužnosnik godinu dana. Hrga na tu naknadu neće imati pravo jer je na dužnost stupila 16. siječnja 2019. i fali joj osam dana za to pravo.

Ona sada ima pravo zatražiti punu plaću tri mjeseca i pola plaće iduća tri mjeseca do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi.

Glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić odgovorila je na pitanje što će se točno promijeniti na Pantovčaku u Uredu predsjednice s dolaskom novog predsjednika: "Ostaje nam vidjeti! Ja se nadam da će preuzeti sve dobro što je učinjeno i da ćemo nastaviti u dobroj praksi."

Dužnosnici i savjetnici koji su došli s predsjednicom, s njom i odlaze posljednji dan mandata. Ukupno njih deset. Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na svoju sadašnju plaću, a onda još šest - na pola iznosa. Hoće li to pravo i iskoristiti, nisu htjeli reći.

Kako doznajemo, plaću predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović primit će još samo jedanput nakon isteka mandata. Na pitanje hoće li Grabar-Kitarović osnivati ured bivše predsjednice, Crnić kaže da o tome još nisu razgovarali.

Ured bivšeg predsjednika osnovao je samo Stjepan Mesić. "Ja često putujem, Indija, Kina, Rusija, sve moguće države. Moram komunicirati sa svijetom. Ja to ne mogu iz svoje kuhinje, zato je meni bio potreban ured", kazao je Mesić. No tu instituciju ukinula je bivša Vlada HDZ-a i Mosta 2016. godine.

Ivi Josipoviću takav ured nije ni trebao - vratio se na svoj posao na Sveučilištu. "Ideja je da nekoga tko je bio predstavljao državu pet ili deset godina ne šalje na burzu rada, nego ga se sačuva za potrebe države. Bivši predsjednici svojim iskustvom i vezama zaista mogu pomoći ugledu zemlje, ali i nekim poslovnim kontaktima!", napomenuo je Josipović.

Prije nego što joj istekne mandat, Grabar-Kitarović otputovat će u Poljsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Belgiju i Izrael. Novom predsjedniku ostavlja Ured koji, bez savjetnika i nje same, zapošljava ukupno 99 osoba. Proračun koji će imati na raspolaganju iznosi oko 40 milijuna kuna. No novog predsjednika na Pantovčaku neće dočekati Kika - prvi pas odlazi zajedno s predsjednicom!

Troškovi Ureda PRH

Proračun Ureda PRH
2020. (Milanović) 39,7 milijuna kuna
2019. (Grabar-Kitarović) 38,1 milijun kuna
2014. (Josipović) 37,6 milijuna kuna
2009. (Mesić) 47,7 milijuna kuna

URED PRH
Broj zaposlenih 111

Kolinda Grabar-Kitarović
11 dužnosnika
51 službenik
48 namještenika

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene