Nastavljene su smjene u Uredu predsjednice. Nakon Vlade Galića smijenjen je i Mate Radeljić.

Galerija


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je Matu Radeljića dužnosti savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za unutarnju politiku s danom 21. prosinca 2018. godine.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica volontirala na Banovini te obećala kuću osmeročlanoj obitelji: "Došla je sa stručnjacima, sagradit će mi novu kuću na mjestu stare" Mirjana Hrga (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Ured predsjednice pakira kofere i potpisuje razrješenja: Prva odlazi Mirjana Hrga, i to bez prava na naknadu 6+6

Kako je DNEVNIK.hr već pisao, na taj način Predsjednica uoči utrke za drugi mandat želi poboljšati odnose s premijerom Andrejom Plenkovićem, a Radeljića se smatralo glavnim ''krivcem'' za zahlađenje odnosa.

Predsjednica Republike razriješila je Darija Mihelina dužnosti savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku s danom 15. siječnja 2019. godine.

To je već ranije dogovoreno jer Mihelin odlazi na mjesto hrvatskog veleposlanika u Kinu.

Zbog afere SMS i balasta koji donosi Ured je bio prisiljen napustiti i Vlado Galić, koji je svoju ostavku objasnio moralnim i etičkim razlozima.

Predsjednica Republike imenovala je bivšu televizijsku novinarku Mirjanu Hrgu savjetnicom Predsjednice Republike Hrvatske za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske, priopćili su s Pantovčaka.

Šefica države imenovala je Sebastiana Rogača savjetnikom Predsjednice Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku. Rogač u Ured predsjednice dolazi iz Ministarstva vanjskih poslova gdje je radio u službi za Euroaziju u Upravi za političke poslove.

Obje odluke o imenovanju stupaju na snagu 16. siječnja 2019. godine.

Životopis Sebastiana Rogača

Sebastian Rogač (1979.) diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku te engleski i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Srednju školu pohađao je u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je i maturirao (Taunton, Massachusetts). Završio je jednogodišnji stručni studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te izobrazbu na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke u Berlinu.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH kao profesionalni diplomat radi od 2009. godine. Bio je član hrvatskog izaslanstva pred arbitražnim sudom (bilateralno granično pitanje RH-RS), pravni savjetnik Stalne misije RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, savjetnik ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralna pitanja (UN, NATO, OESS, Vijeće Europe) te voditelj Službe za Euroaziju. Tijekom diplomatskog mandata pri Ujedinjenim narodima u New Yorku bio je, među ostalim, zadužen za praćenje rada Vijeća sigurnosti u vezi s političkim i sigurnosnim pitanjima u Europi, međunarodnopravna pitanja i protuterorizam.

Bio je izvjestitelj Posebnog odbora Ujedinjenih naroda za Povelju UN-a, predstavnik RH u Šestom odboru Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koordinator i predsjedatelj pregovora država stranaka Rimskog statuta o rezoluciji Opće skupštine UN-a o Međunarodnom kaznenom sudu i facilitator Skupštine država stranaka Rimskog statuta. Govori engleski i njemački jezik.

Hrvatsko narodno kazalište kakvo još niste vidjeli: Istražili smo prostorije u koje ne ulazi svatko

Bivša prva dama SAD-a dala je 28 tisuća kuna za ovaj užas na nogama