Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u petak Spomen-područje Jasenovac.

Galerija


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je jutros Spomen-područje Jasenovac kako bi odala počast žrtvama, priopćeno je u petak iz njezina Ureda.

Grabar-Kitarović u knjigu dojmova upisala je sljedeće:

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovcu (Foto: Ured PRH) Predsjednica bi mogla zaobići sve kolone i u Jasenovac ponovno otići – u tajnosti Reakcije iz Ureda Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministarstvo vanjskih poslova pita se je li pravi trenutak za Vučićev posjet

"Posjet Spomen-području logora Jasenovac uvijek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se ovdje dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime.

Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na zasadama svih pozitivnih vrijednosti povijesne borbe hrvatskoga naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bespridržajno osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike, u jedinstvenoj opredijeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao jamstva napretka i mira."

U pratnji Predsjednice Republike bio je Ivan Zvonimir Čičak, izaslanik Predsjednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac koja će se održati u nedjelju, 22. travnja 2018. godine.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je, dakle, i ove godine zaobići sve kolone i u Jasenovac ponovno otići u tajnosti kao i 2015. godine.

Podsjetimo, predstavnici židovske zajednice, nezadovoljni odnosom Vlade prema ustaškim simbolima, u nedjelju su imali svoju i tako bojkotirali službenu komemoraciju u Jasenovcu.