Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu ujutro Spomen-područje Jasenovac kako bi odala počast žrtvama, te se upisala u knjigu dojmova, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas između 9 i 10 sati posjetila je Spomen područje Jasenovac jer je upravo tada bio proboj logoraša, a u knjigu dojmova se upisivala oko 20 minuta.

Kerum se sastao s predsjednicom, ali Kosor nije došla

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović u Davosu: "Inicijativa triju mora važna je za Hrvatsku" Z. Milanović, K. Grabar-Kitarović, M. Škoro Milanović će za izbore iz proračuna dobiti 1,2 milijuna kuna, Grabar-Kitarović više od milijun, a ni Škoro ne ostaje praznih ruku

"Upravo u ovim trenutcima, na današnji dan prije 70 godina, započeo je proboj iz jasenovačkog logora. Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje obitelji i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom.

Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek bezpridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koja su se ovdje događala. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom.

Ovo je stratište opomena i našem vremenu da odlučno čuvamo stečevine slobode, demokracije, ljudskih prava i uvažavanja različitosti. Republika Hrvatska s pravom se ponosi svojim postignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Kako bismo tu visoku razinu sloboda očuvali i unaprjeđivali, posebice je važno odgajati i obrazovati mlade u ispravnom shvaćanju demokracije, za istinski humanizam, za društvo u čijem će središtu uvijek biti čovjek u svojoj neponovljivosti i jedinstvenosti," upisala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u knjigu dojmova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook