Vukovarci u petak proslavljaju blagdan svoga zaštitnika sv. Filipa i Jakova i Dan grada, a obilježavanje je počelo odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara od velikosrpske agresije 1991. godine, te polaganjem vijenaca najvišega državnog i drugih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Galerija


Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić.

Vezani članci Joško Klisović Klisović odgovorio Plenkoviću na prozivke o poznanstvu s Bandićem: "Žao mi je što tako brzo ne reagira na ključne probleme" Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Tisuće ljudi u Vukovaru i Škabrnji: Niz Dunav pušteni vijenci i 700 lampiona, kao tužno sjećanje na sve žrtve u Domovinskom ratu

Počast ubijenima i stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem, supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te druga izaslanstva.

Sveta misa za poginule branitelje u crkvi sv. Filipa i Jakova (Foto: Pixsell, Davor Javorović) - 4
Odavanje počasti poginulima u Vukovaru (Foto: Pixsell,Davor Javorovic) - 2 Foto: Pixsell,Davor Javorovic

U župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa, a potom se u sklopu franjevačkog samostana koji s tom crkvom čin jedinstvenu cjelinu svečano otvara Franjevački muzej Vukovar, koji je obnovljen i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara.

Projekt Franjevačkoga muzeja u Vukovaru vrijedan 15,5 mil. kn nadopunjuje kulturnu baštinu grada. Obnova crkve sredstvima EU fondova i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, uz potporu Vlade RH, simbol je hrvatskog identiteta, vjere i predanog rada franjevaca u Vukovaru.

Sveta misa za poginule branitelje u crkvi sv. Filipa i Jakova (Foto: Pixsell, Davor Javorović) - 4
Otvaranje Franjevačkog muzeja u Vukovaru (Foto: Pixsell,Davor Javorovic) - 1 Foto: Pixsell,Davor Javorovic

U Hrvatskom domu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su nazočili predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Balić.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric uručili su ugovore korisnicima o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu "Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara", koji je pokrenut kao dio "Programa za integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima".

Sveta misa za poginule branitelje u crkvi sv. Filipa i Jakova (Foto: Pixsell, Davor Javorović) - 4
Svečana sjednica Gradskog vijeća Vukovara povodom Dana Grada (Foto: Pixsell,Davor Javorovic) Foto: Pixsell,Davor Javorovic

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Vukovaru se nalazi i velik broj ministara.

Tijekom boravka u Vukovaru predviđeno je da se predsjednik Vlade sastane i s predstavnicima Luke Vukovar, na čelu s direktorom Luke Marijanom Kuprešakom, te obiđe Luku Vukovar, a potom će obići i Studentski dom "Leopold" te Muzej vučedolske kulture. Nakon toga, premijer Plenković će obići rekonstrukciju građevine Vodotoranj Vukovar u Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se u Muzeju grada Vukovara s mladima na temu života u Vukovaru te potom s mladim poduzetnicima u vukovarskoj Poduzetničkoj zoni. (Hina)