Denis Zvizdić (Foto: Wolfgang Kumm/dpa /DPA/PIXSELL)
Denis Zvizdić (Foto: Wolfgang Kumm/dpa /DPA/PIXSELL) Foto: Wolfgang Kumm/dpa /DPA/PIXSELL

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić najavio je u četvrtak kako će prekinuti suradnju s veleposlanikom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijom zbog njegova sudjelovanja u obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske.


"Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljnjeg osobnog kontakta i suradnje", napisao je Denis Zvizdić na svom profilu na Twitteru.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane" Sergej Lavrov i Milorad Dodik Rusi vratili BiH pozlaćenu ikonu staru 300 godina koju im je poklonio Dodik: "Provest će se potrebne provjere"

On je boravak veleposlanika Del Vechija u Banjoj Luci u srijedu, kada su entitetske vlasti tamo obilježavale "dan republike", koji je odlukom Ustavnog suda proglašen neustavnim, nazvao diplomatskim skandalom i činom o kojemu se nema što raspravljati.

Zvizdić posebice ističe kako je Del Vechio bio jedini veleposlanik neke države članice Europske unije koji je 9. siječnja došao u Banju Luku.

"Zgrožen sam prisustvom veleposlanika Republike Hrvatske Ivana Del Vechija na proslavi neustavnog dana Republike Srpske kao jedinog diplomata iz Europske unije", napisao je Zvizdić.

Mediji su objavili Del Vechijevu fotografiju u društvu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, snimljenu na primanju koji su u povodu obilježavanja praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u sjedištu entitetske vlade priredili dužnosnici RS.

Tijekom govora koji je tom prigodom održao Dodik je izrijekom spomenuo nazočnost veleposlanika Rusije, Srbije i Hrvatske. "Na tome (dolasku) im hvala", kazao je tada Dodik.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i on je zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije, priopćio je Zrinjevac u četvrtak.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je u četvrtak u Banjoj Luci kako nema informacije o razlozima zbog kojih je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio povučen na konzultacije u Zagreb, ali je dodao kako nema namjeru prekinuti suradnju s njim poput predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. (Hina)