Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada u petak usvaja program

Hrvatska će idućih šest mjeseci biti prva među jednakima: Što nas čeka tijekom predsjedanja Vijećem EU-a?

Dino Goleš pred kartom
Dino Goleš pred kartom Foto: DNEVNIK.hr
Vlada će u petak na sjednici usvojiti program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Hrvatska će od 1. siječnja do 30. lipnja iduće godine biti prva među jednakima, a Zagreb sjedište brojnih političkih događaja.

Hrvatska će od 1. siječnja do 30. lipnja predsjedati Vijećem Europske unije. Riječ je o instituciji koja predstavlja vlade država članica EU, a glavna joj je zadaća suodlučivanje o zakonodavnim aktima, zajedno s Europskim parlamentom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ROTIRAJUĆE PREDSJEDNIŠTVO Slovenija opet na čelu Vijeća EU-a: Janša pod posebnim povećalom? Slika nije dostupna o globalnim temama Božinović i Bošnjaković uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a na ministarskom sastanku SAD-EU

Hrvatska se u svom šestomjesečnom predsjedanju opredijelila za četiri prioriteta.

Hrvatska odredila prioritete

Prvi se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju i klimatske promjene, a drugi na povezivost. Treće se područje odnosi se na unutarnju i vanjsku sigurnost, a četvrto na jačanje globalne uloge Unije.

Pod hrvatskom će se palicom održati više od 1560 događaja, od toga 1400 sastanaka u Bruxellesu i Luksemburgu, a u Hrvatskoj 161 događaj. Hrvatska će tako predsjedati na 12 do 13 sastanaka svakog dana.

Najviše događaja održat će se u Bruxellesu, zbog čega je Hrvatska tamo poslala dodatnih 200-tinjak diplomata i državnih službenika.

Što očekuje Hrvatsku?

U Hrvatskoj će se održati 12 neformalnih konferencija vijeća, od kojih tri u Splitu, jedna u Opatiji i osam u Zagrebu. Očekuje nas i devet ministarskih konferencija,od kojih će pet biti u Zagrebu, a četiri izvan Zagreba. Primjerice, 28. svibnja u Dubrovniku će se održati Summit EU-SAD s ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova.

Kruna svega je Summit EU - Zapadni balkan 7. svibnja u Zagrebu. Riječ je o sastanku na visokoj razini na koji stižu svi čelnici zemalja i država EU. Među njima će biti i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Stiže i šest predsjednika vlada i država zemalja Zapadnog Balkana.

Nekoliko je ključnih tema koje će dominirati Unijom idućih šest mjeseci. To je, prije svega, novi višegodišnji proračun Unije, zatim Brexit, koji je odgođen za 31. siječnja, nezaobilazna migrantska kriza, energetska sigurnost i održivost te proširenje EU-a na Zapdni Balkan.

Predsjedanje službeno počinje 9. siječnja kada u posjet Hrvatskoj dolaze članovi Europske komisije. Svečana ceremonija bit će održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Naravno, biti prvi među, još uvijek, 28 europskih sila nije jeftino. Za potrebe predsjedanja Hrvatska će potrošiti između 50 i 70 milijuna eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene