Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Generalski zbor za mimohod

'Ako nismo mi tamo - ratni generali, oni koji su vodili tu Oluju, a tko će onda biti?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su ratni pripadnici gardijskih brigada i pripadnici Specijalne policije objavili da neće biti na vojnom mimohodu koji će se 4. kolovoza održati u Zagrebu u povodu proslave obljetnice "Oluje", ministar branitelja Predrag Matić izjavio je da poštuje tu odluku, dodajući da je isto tako primio potvrde mnogih braniteljskih skupina koje će se odazvati mimohodu.

Odluku da jedna braniteljska skupina ne želi sudjelovati u vojnom mimohodu u Zagrebu Ministarstvo branitelja i ministar Predrag Matić osobno smatraju legitimnom te je kao takvu poštuju i nemaju je namjeru problematizirati, priopćilo je u ponedjeljak to ministarstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O 'posuđenom' nosaču MATIĆ O SLUČAJU GLAVAŠEVIĆ 'Dao bih i drugim građanima, ali to nije moguće' Slika nije dostupna Oglasilo se Ministarstvo PROVJERILI SMO Kako je moguće da nakon 25 godina broj branitelja još uvijek raste?

U priopćenju se dodaje kako je ministar isto tako primio potvrde mnogih braniteljskih skupina i pojedinaca koji će se svakako odazvati mimohodu pa mole da se i ta činjenica poštuje i uvažava kad se govori o tobožnjem braniteljskom bojkotu mimohoda.

"Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane organiziraju mimohod s osjećajem ponosa i dubokom zahvalnošću svim hrvatskim braniteljima koji su u kolovozu 1995. sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske, vraćanju okupiranih teritorija u nadležnost njezinih institucija i zakona te završetku rata. Prema tome, mimohod je namijenjen svim hrvatskim građanima i braniteljima i svi su na njega pozvani i dobrodošli", poručilo je Ministarstvo branitelja.

Ministar Matić, dodaje se u priopćenju, zato više ne namjerava komentirati pojedince i skupine koji svojim nedolaskom žele umanjiti važnost i veličinu mimohoda te na račun toga dobivati javnu pozornost.

Pozivnice poslane

Zbog čestih pitanja o sudjelovanju branitelja na svečanom mimohodu, Ministarstvo obrane priopćilo je da je pozvalo na mimohod predstavnike Udruga iz Domovinskog rata te kako do četvrtka, kada je najavljen sastanak Organizacijskog odbora i braniteljskih udruga, očekuju njihovo konačno očitovanje o sudjelovanju i broju pripadnika.

"Vjerujemo da će branitelji odazivom i sudjelovanjem na mimohodu uveličati dan koji slavimo, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 20. godišnjicu vojno-redarstvene akcije 'Oluje' i na taj način pokazati tko je hrabro i časno obranio i stvorio Republiku Hrvatsku, utemeljenu na vrijednostima koje danas njegujemo kao odgovorna članica međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija", priopćilo je Ministarstvo obrane.

Tko sve neće u Zagreb na mimohod?

Iz Hrvatskog generalskog zbora najavljuju kako će sudjelovati u mimohodu.

'Ako nismo mi tamo - ratni generali, oni koji su vodili tu Oluju, a tko će onda biti?', poručuje umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.
S tim će stavom Pavao Miljavac izići i pred Hrvatski generalski zbor , udrugu koja okuplja oko 70 umirovljenih generala i admirala.

'Smatramo da je Oluja nacionalna, iznadstranačka, pobjeda cijelog naroda i kao takvu ju treba promatrati. Podržavamo taj projekt, a da li je netko uz Vladu ili ne, ovisi o političkoj opciji svakog od generala', poručio je Miljavac.

Ratni pripadnici gardijskih brigada i pripadnici Specijalne policije objavili su u nedjelju priopćenje kojim izražavaju neslaganje s "Vladinim politiziranjem" 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" te najavljuju da neće biti na vojnom mimohodu u Zagrebu koji će se održati dan prije.

U obrazloženju svoje odluke navode da je vojni mimohod u Zagrebu organiziran isključivo za predizborne svrhe te da je njime Vlada "htjela umanjiti značaj proslave i obilježavanja akcije 'Oluje' u Kninu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene