Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka srž iz Amerike

Zbog odustajanja donora Šutej ostao bez koštane srži?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tipizacijom tkiva utvrđena je nedvojbena podudarnost dobrovoljnog darivatelja koštane srži iz nacionalnog registra davatelja za maestra Vjekoslava Šuteja, ali potencijalni darivatelj se predomislio.

Zbog odustajanja darivatelja Šutej će koštanu srž najvjerojatnije dobiti iz SAD-a, piše Jutarnji list.. Pročelnik Hrvatskog registra dobrovoljnih davatelja dr. Mirando Mrsić ističe da se isto događa u drugim zemljama te da se na to računalo kad se kretalo u osnivanje Registra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pad broja leukocita? Vjekoslav Šutej ponovno hospitaliziran Slika nije dostupna Nakon duge borbe s teškom bolešću Veliki povratak maestra Vjekoslava Šuteja

>> Vjekoslav Šutej ponovno hospitaliziran

'Nakon što se darivatelj pozove na darivanje, obveza ga je ponovno pitati pristaje li na donaciju. Tada on može odustati bez objašnjenja zašto to čini, a mi ga ne smijemo nagovarati. Zato i ne znamo zašto je odsuato potencijalni Šutejev donor. Razlozi mogu biti različiti, od onih medicinskih do straha od zahvata', rekoa je za Jutarnji dr. Mrsić.

Nakon zdravstvenog pregleda 2008. maestru Šuteju je dijagnosticirana akutna leukemija te Odlučuje pomoć potražiti u inozemstvu. Hitno je otputovao na liječenje u Seattle u Sjedinjene Američke Državu gdje se liječio devet mjeseci i transplantirao koštanu srž. U travnju 2009. vraća se u Zagreb. No, tijelo ipak nije prihvatilo stanice pa je maestro završio u bolnici u Zagrebu.

Za liječenje je potrošio svu ušteđevinu od milijun i pol kuna. Sada čeka na transplataciju u Zagrebu, a donor iz Amerike trebao bi mu spasiti život.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene