Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati državi predlažu osnivanje jamstvene agencije za stambene kredite. Agencija bi u slučaju nemogućnosti otplate kredita preuzimala obveze dužnika.


Sindikati tvrde kako bi ovakva institucija razbudila klonulo tržište nekretnina. Banke bi lakše davale kredite jer bi im rizik bio manji, građani s manjim primanjima lakše bi dignuli kredit, a građevinski sektor bi više prodavao i gradio.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Cifre od kojih boli glava: Milijarde kuna dugova nam stižu na naplatu pa je Vlada odlučila uzeti nove kredite Slika nije dostupna Provjereno: Troje umirovljenika tvrdi da im ponovno naplaćuju otplaćene kredite

'Smatramo da bi pojavom jedne takve jamstvene agencije bilo prostora za snižavanje kamata na stambene kredite jer bi stambeni krediti bili u cjelini sigurni, jer bi za njihov povrat jamčila država kroz ovu agenciju', rekao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Ako dužnik izgubi posao i ne može vraćati kredit, država kao jamac preuzima otplaćivanje rata dok on opet ne stane na noge i nastavi s otplatom. Agencija bi rate iz pomoći financirala iz državnog proračuna koji već ima stavke za slične subvencije. Iako ima snažnu socijalnu notu ovaj prijedlog trebao bi razbuditi i klonulo tržište nekretnina.

Zbog toga tisuće novih stanova zjape prazni. Potražnja postoji, no ne može se realizirati zbog nemogućnosti onih s manjim primanjima i zaposlenih na određeno, da uopće dignu kredit. Građevinski sektor jedva je dočekao ovakav prijedlog. 'To bi pomoglo i državnoj blagajni punjenjem proračuna pdv-om i pokretanju stanogradnje i njoj zavisnih industrija', rekao je Danijel Babić, menadžer u građevinskom sektoru. No presudnu ulogu u osnivanju agencije, kakve odavno postoje u Americi, a slične modele razvile su i Srbija i Poljska, imat će naravno Vlada. Kratkoročna ekonomska kriza možda je upravo najbolje vrijeme za dugoročna rješenja.