Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Satnik Pavković

Pred kamerama Provjerenog stao na noge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog njegove želje za životom i beskrajnog optimizma, unatoč tragediji, postao je nadahnuće mnogima. Prije točno tri mjeseca, samo nekoliko sati nakon povratka iz vojne misije u Afganistanu, satnik Marko Pavković u prometnoj je nesreći ostao bez obje noge.

Odmah nakon nesreće za Provjereno je ispričao svoju priču, a sada nas je pozvao da svjedočimo njegovom oporavku. Vidno uzbuđen i s osmijehom na licu pred našim kamerama učinio je ono što je i svima obećao - ustao je iz kreveta i s protezama napravio prve korake.

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

Danas hoda s osmijehom na licu, a prije točno tri mjeseca bespomoćno je ležao u strašnim bolovima. Tog se utorka vratio iz Afganistana. Nakon samo šest sati u Zagrebu vozio je prema domu u Karlovcu. Na odvajanju za skretanje na Aveniju Većeslava Holjevca, lijevom stranom automobila zakvačio je rubnik.

>> Optužni prijedlog protiv vozačice za nesreću u kojoj je stradao Pavković

'Pukla mi je guma, osjetio sam da gubim kontrolu nad autom, dao sam žmigavac i skrenuo sam u desnu stranu u krajnju desnu traku i odlučio sam stati i odlučio sam se u tom trenutku ono pošto sam uključio četiri žmigavca, idem označiti mjesto i idem zamijeniti gumu', ispričao je Pavković.

Dok je pokušavao izvaditi trokut, vozačica s 1,97 promila alkohola u krvi, približava se prevelikom brzinom. Juri u traku u kojem je on propisno označio svoj zaustavljeni automobil. Papučicu kočnice ona nije uspjela ni stisnuti.

Teške ozljede

'Osjetio sam i udarac i vidio lim koji se gužva na mojim nogama, pošto moj auto je nije pod ručnom potegnut do kraja ono muški čvrsto, ona se odbila u biti od mene, osjetio sam ono u tom trenutku, prolazi vas taj nekakav trenutni osjećaj boli, vatre leda', kaže Pavković.

U pomoć Marku odmah su priskočila tri mladića koja su prva naišla. I Hitna pomoć je stigla iznimno brzo, no zbog siline udarca ozljede su bile preteške. Za potkoljenicu nije bilo spasa. Ono što je sve posebno dirnulo je Markov oprost ženi koja mu je zapečatila sudbinu.

'Ne dozvoljavam da tu ženu netko okrivljuje za nešto što ona nije napravila namjerno i da toj ženi isto tako treba pomoć i potpora ko što i meni treba', rekao je Pavković. Iako joj je on oprostio nesavjesnu vožnju, općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu neće. Prije dva tjedna podignut je optužni prijedlog protiv 45-godišnje vozačice. Zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je neka druga osoba teško tjelesno ozlijeđena, mogla bi dobiti i do pet godina zatvora.

Priprema mišića za hod

Tijekom više od dva mjeseca boravka na bolesničkom krevetu bivše supruge i dvije kćeri bile su i još uvijek jesu, najveća podrška. Prije dugo očekivanog prvog susreta s protezama izrađenim po njegovoj mjeri, Marko je bio vidno uzbuđen.

'Kad čovjek nakon tri mjeseca sjedenja nisi koristio noge i sad osjećaš da ti radiš nešto što je nekome prirodno, a meni će to biti', rekao je Pavkković. Za hod u protezama važno je dobro izvježbati mišiće, ali i leđa koji su ključni za ravnotežu. Tajna spretnosti ne leži samo u dobrim protezama nego u svakodnevnom vježbanju.

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je da će Pavković nakon rehabilitacije nastaviti raditi u Hrvatskoj vojsci. Bez pomoći štake na ovim protezama moći će hodati samo na kratke udaljenosti. Ipak još uvijek se nakon rehabilitacije želi baviti sportom. Svjestan je da je postao veliko nadahnuće, a to ga, samo, dodatno motivira za što brži oporavak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene