Neviđen broj prebjega, a ovaj saborski saziv tek je na pola mandata. Postavlja se pitanje može li se, i ima li političke volje u Hrvatskoj da se to zaustavi? Na Markovu trgu Mislav Bago s bivšom predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec razgovarao je o ovoj temi.

Galerija


U posljednje vrijeme mnogo je prebjega u Hrvatskom saboru koji prelaze u Bandićev klub. Jasna Omerec zagovara ideju da bi se možda zabranom predizbornih koalicija to praktički zaustavilo.

Vezani članci GSK Jabuka Grad Zagreb o gašenju kultne Jabuke: ''Bandić će je spasiti kao i Kino Europa'' Klub Jabuka Kultna Jabuka uskoro bi mogla zauvijek zatvoriti vrata, no u klubu još vide tračak nade

''To je teza koju dugo razrađujem i za koju stalno govorim kroz svoje članke i nastupe da u Hrvatskoj nije dovoljno razrađena. Naš je izborni sustav mikstura, vrlo zahtjevna, za čiju je provedbu potrebna jako visoka politička kultura. Mi to nemamo. Nemamo dovoljno razrađen višestranački demokratski sustav. Naše političke stranke su vrlo slabe'', rekla je Omejec.

Napominje da već godinama ističe da su političke stranke najslabija karika višestranačkog demokratskog sustava.

''Višegodišnjim proučavanjem našeg sustava, zaključujem da bismo trebali početi razgovarati o tome da mijenjamo onaj dio našeg uređenja koji se odnosi na prijeizborne koalicije'', smatra Omejec.

Što je sve Omejec rekla o slabostima našeg političkog sustava pogledajte u priloženom videu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr