Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre osude

Policija istražuje sramotnu objavu pizzerije iz Samobora! Pravobraniteljica: "To je protuzakonito!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samoborski dogradonačelnik Petar Burić osudio je objavu jedne pizzerije u Samoboru kao neprihvatljivu i diskriminatornu, a oglasila se i pučka pravobraniteljica.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u srijedu vlasnika pizzerije iz Samobora da objavom u kojoj kaže da ne želi radnike određene boje kože, etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla nije samo prešao granicu dobrog ukusa i civilizirane komunikacije, već i zakona.

Pročitajte i ovo Dobrovoljno predaju oružje - 4 Dobrovoljna predaja Nakon eksplozije kuće građani se opametili: "Taj se skok dogodio jer je vatrogasac teško ozlijeđen" Policija Teške krađe Pali lopovi: Provaljivali u kuće na obali, nema što nisu uzimali - policija objavila detalje

Ta objava, kaže Šimonović Einwalter, predstavlja izravnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, koja je zabranjena.

Točnije, dodala je, u Hrvatskoj je zaštita od rasne ili etničke diskriminacije zajamčena Ustavom, međunarodnim ugovorima, pravom Europske unije, kao i nacionalnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

"To je dodatna pravna dimenzija ove priče, uz pitanje nedozvoljenog javnog izražavanja, povodom čega, prema informacijama iz medija, već postupa i policija", istaknula je.

Policija istražuje, dok politika i ugostiteljska struka kao neprihvatljivu i diskriminatornu osuđuju objavu samoborske pizzerije koja je oglasila da traži djelatnike uz napomenu da ne primaju "pakistance, bangladeštance i četnike iz Niša".

Policija radi na slučaju

Zagrebačka policija, kako se doznaje, radi na slučaju i istražuje moguća kaznena djela vezna za govor mržnje u oglasu za posao.

Istovremeno, samoborski dogradonačelnik Petar Burić i predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a osudili su u utorak objavu kao neprihvatljivu i diskriminatornu.

Pučka pravobraniteljica podsjetila je da je jedini zakoniti kriterij kojim se poslodavac može voditi kod zapošljavanja činjenica ima li kandidat tražena znanja i vještine za radno mjesto, ne i njegova boja kože, etnička pripadnost, nacionalno podrijetlo ili neka druga osnova iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

"Ovaj primjer dobra je prilika za podsjetiti kako se zabrana diskriminacije, suprotno čestim zabludama, itekako odnosi i na vlasnike obrta, tvrtke ili neke druge djelatnosti, kao i na fizičke osobe, poput stanodavaca. Tako je protuzakonito birati i klijente, podstanare i slično prema boji kože, etničkoj pripadnosti, nacionalnom podrijetlu ili nekoj drugoj osnovi iz Zakona o suzbijanju diskriminacije", stoji u priopćenju.

U ovom slučaju, kaže, nije važno je li došlo do situacije da vlasnik ugostiteljskog objekta nije zaposlio kvalificiranu osobu samo zbog ovih karakteristika jer njegove izjave mogu snažno obeshrabriti neke kandidate da se uopće prijave za posao, čime se ometa njihov pristup tržištu rada.

I prema praksi Europskog suda pravde, ovakve izjave dovoljne su za pretpostavku da postoji politika zapošljavanja koja je izravno diskriminatorna.

Tako je u predmetu Feryn pred Europskim sudom pravde utvrđena izravna diskriminacija u izjavama glavnog direktora kako tvrtka nije sklona zapošljavati "imigrante" jer im kupci ne vjeruju, bez obzira na to što nije bilo konkretnog tužitelja koji uistinu nije bio zaposlen zbog svojeg podrijetla, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene